Τα νέα του μήνα

Δεκέμβριος

Συμμετοχή στους Μεσογειακούς Αγώνες Πολεμικών Τεχνών και δύο χρυσά μετάλλια στο ται τσι τσουάγνκ (φόρμα και σπάθα). Η ομάδα μας πήγε πολύ καλά στο σύνολό της. Θερμές ευχαριστίες στον δάσκαλό μας Διονύση Τσετσέλη. 


Νοέμβριος


Με την Αλεξάνδρα Δημητράκου και την ομάδα συμμετεχόντων ανεβήκαμε στο βουνό της Πάρνηθας για  μία υπέροχη εμπειρία στην φύση. Πεζοπορία και δραματοθεραπεία: Το βουνό ως μεταφορά! Η Αλεξάνδρα είχε αναλάβει την οργάνωση και μας οδήγησε στην πεζοπορική περιπέτεια! Οκτώβριος

Στιγμιότυπο από δράση ατομικής δραματοθεραπείας που έχει θέμα κυρίως θέμα την διερεύνηση της σχέσης με τους σημαντικούς ανθρώπους στην ζωή... Σεπτέμβριος

Εγκαινιάζεται η νέα σελίδα στο instagram όπου μπορείτε να βλέπετε εικόνες ή και βίντεο, όπου επιτρέπεται από την δουλειά μου. Τα πρόσωπα σε κάθε εικόνα φαίνονται μόνο σε εκπαιδευτικές δράσεις και ανοιχτά εργαστήρια και ποτέ δεν εκτίθενται πρόσωπα από θεραπευτικές ομάδες ή από ατομικές δραματοθεραπευτικές συνεδρίες, παρά μόνο αν καλύπτονται. 
Από εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα στο instagram και να πατήσετε follow. 

Αύγουστος

Αποτυχία στις Πανελλήνιες; 
Συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο", στην εκπομπή της Αλεξάνδρας Κουτσοπούλου "10 λεπτά για την υγεία μας". 

Μεταδόθηκε στις 30 Αυγούστου.

Ιούλιος

Και φέτος με την ομάδα του Άττις στο σεμινάριο της μεθόδου Τερζόπουλου με τον ίδιο και τον Σάββα Στρούμπο. Η μέθοδος είναι πολύτιμη και στην δραματοθεραπευτική μέθοδο κι έχει βάθος για έρευνα. Άλλωστε και τα δύο (και η μέθοδος αλλά και η ψυχοθεραπεία) έχουν ως στόχο την ελευθερία από συμπτώματα, μπλοκαρίσματα και αγκυλώσεις. Οι ψυχικές αγκυλώσεις αντανακλώνται στο σώμα και ενίοτε το αρρωσταίνουν.

Ιούνιος


Η περφόρμανς "Όταν όλοι ερωτευτούμε πραγματικά το κράτος θα καταρρεύσει" εντάχθηκε στο ετήσιο διεθνές τεύχος ALMANAC 2017, μαζί με άλλες 374 περφόρμανς από όλον τον κόσμο.
H περφόρμανς που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβρη στο κέντρο της Αθήνας με την πολύτιμη συμβολή όλων όσων συμμετείχαν και ιδιαίτερα της Ηλέκτρας Μήτσουρα, της Μαριλένας Καρέτα και της αγαπημένης φίλης κι εξαίρετης σοπράνο Αθηνάς Δημητρακοπούλου, είχε ενταχθεί στα πλαίσια του 4ου διεθνούς συνεδρίου δραματοθεραπευτών και παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας που έφερε τον τίτλο "Έρως και Ψυχή". Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στους ηθοποιούς και σπουδαστές μου από το Θέατρο των Αλλαγών, με τους οποίους δουλεύαμε για ένα τρίμηνο την περφόρμανς!
Περισσότερα για την περφόρμανς: http://drama-therapy.blogspot.gr/2016/12/blog-post.html

Απρίλιος
8 Απριλίου

Εργαστήρι δραματοθεραπείας που εμπνεύστηκε από τον σουρεαλισμό 
με τίτλο: "Έξω από το κουτί...Πράσσειν άλογα"

Το σεμινάριο αυτό στόχευε στην ανεμπόδιστη έκφραση του ψυχισμού, στην αυθεντική λειτουργία της σκέψης, χωρίς κανέναν έλεγχο της λογικής. Ο σουρεαλισμός δίνει έμφαση στην φαντασία και στην ελεύθερη από στερεότυπους κανόνες έκφραση και γι’ αυτό τα έργα του φαίνονται αλλόκοτα ή παράδοξα. 

Η δημιουργικότητα της ομάδας ήταν εντυπωσιακή!
Ορισμένες στιγμές από το σεμινάριο...


1 Απριλίου 
Συμμετοχή με ομιλία μου στα εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, στην 1η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στο σχολείο.
Η ομιλία μου είχε θέμα: "Συμπεριφορές γονέων που βοηθούν ή παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των εφήβων" και είναι αναρτημένη στο ιστολόγιο μου με άρθρα γενικής ψυχολογίας---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μάρτιος

31 Μαρτίου


 Διαδραστική περφόρμανς "Πνοή" στην Ιάσωνος στο Μεταξουργείο 
(αναμένεται βίντεο το οποίο θα αναρτηθεί)

Ιδέα και στήσιμο: Δήμητρα Σταύρου 
Jembe: Jefry Diop


Διοργάνωση: Communitism (Ιδιαίτερα ευχαριστώ την Μαρίνα Σκαρπέτη για την βοήθεια της για το στήσιμο της περφόρμανς). 


21-26 Μαρτίου 
Με μεγάλη τιμή αποδέχτηκα την πρόσκληση για την κεντρική ομιλία της Γαλλικής Ένωσης Θεραπευτών μέσω Τέχνης. Έτσι βρέθηκα στο Παρίσι από 21-26 Μαρτίου για το 17ο συνέδριο της FFAT (Federation Française des Arts-Thérapeutes) και ένα master-classe στις 22 Μαρτίου, με θέμα "Δημοκρατία και Νερό" εμπνευσμένο από την Κλινική Κοινωνική Ψυχολογία και την Τέχνη της Περφόρμανς. 
Η ομάδα οδηγήθηκε σε περφόρμανς έξω από το κτίριο της Όπερας στο Παρίσι το βράδυ της ίδιας μέρας μετά από τρίωρη εργασία σε εσωτερικό χώρο. Η ομάδα αξιοποίησε το κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας μέρας  για το νερό "Γιατί να σπαταλάμε το νερό;" και οδηγήθηκε μετά από προετοιμασία εργαστηρίου σε περφρόμανς εμπλέκοντας και περαστικούς στον δρόμο. 
Αργότερα, όταν επιχείρησε να πράξει το ίδιο στο πολύ σικ εστιατόριο, στην ίδια περιοχή της Οπερας, στο 1ο διαμέρισμα του Παρισιού, δεν μπόρεσε μετά από την παρέμβαση του υπεύθυνου καταστήματος.
Εκτός από το Master-Classe, πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο: "Ce que nous disons sans paroles"  πάνω στην μη λεκτική επικοινωνία (καθώς το θέμα του συνεδρίου φέτος ήταν η ψυχοθεραπεία μέσω τέχνης και οι διαφορετικές γλώσσες ("Art-Thérapie et langages"). 
Τέλος, το Σάββατο 25 Μαρτίου παρουσιάστηκε η εργασία: "Sur le terrain: Le temps et l'espace en tant que signifiants pour les arts-thérapeutes" ως κεντρική ομιλία του συνεδρίου.  

Μερικές εικόνες από το Master-Class.... Αξέχαστη εμπειρία σε όλους όσους συμμετείχαμεΚαι η αφίσα του Master-ClassΦεβρουάριος

4 Φεβρουαρίου: Μία στιγμή από το δραματοθεραπευτικό σεμινάριο "Imagine"


Δεκέμβριος

Συμμετοχή στο 4ο Διεθνές συνέδριο με θέμα: "Έρως και Ψυχή, μύθος και προοπτική" της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας, που έγινε 2-4 Δεκεμβρίου στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
με Φώφη Τριγάζη σε φωτογραφία από τον Ιούλιο του 2015

Με την αγαπημένη συνάδελφο και φίλη Φώφη Τριγάζη παρουσιάσαμε στο συνέδριο ένα νέο μοντέλο δραματοθεραπείας, το Αναπτυξιακό τελετουργικό μοντέλο διασύνδεσης, ή εν συντομία: Διασυνδετική Δραματοθεραπεία. Το μοντέλο αυτό είναι καρπός πολλών χρόνων κοινής εργασίας και έρευνας και πρωτοπαρουσιάστηκε σε αυτό το συνέδριο με τον τίτλο: "Με διαβατήριο τον μύθο:  Το παράδειγμα ενός δραματοθεραπευτικού μοντέλου". 
Η δουλειά αυτή οδεύει προς έκδοση ενώ έχουν κατοχυρωθεί τα πνευματικά δικαιώματα του μοντέλου.
Το πρώτο μέρος του project "Eros Data Bank". Μία διαδραστική εγκατάσταση στον χώρο και χρόνο του συνεδρίου

"Αν ερωτευτούμε όλοι πραγματικά το κράτος θα καταρρεύσει" Ένα εργαστήρι που κατέληξε σε περφόρμανς στην πόλη της Αθήνας.


Νοέμβριος

Από μάθημα πάνω στην δραματοθεραπευτική μέθοδο (γιαυτό και τα πρόσωπα δεν είναι καλυμμένα όπως στις ψυχοθεραπείες)
Οκτώβριος

Στιγμές από δραματοθεραπευτικές συνεδρίες ατομικές και ομάδας

Σεπτέμβριος
Νέα σεζόν στο Θέατρο των Αλλαγών όπου με την ομάδα σπουδαστών δραματοθεραπείας επικεντρωνόμαστε στο θέμα του Έρωτα. Θέμα το οποίο θα δουλέψουμε όλο το τρίμηνο


Iούλιος

Ο Ιούλιος ήταν γεμάτος από μία μυσταγωγική επιμορφωτική εμπειρία. 
Παρακολούθησα μαζί με άλλους 60 ανθρώπους του θεάτρου από όλον τον κόσμο, την εκπαίδευση στην μέθοδο Τερζόπουλου (Επιστροφή του Διονύσου),  στο 5ο διεθνές σεμινάριο που διοργάνωσε το θέατρο Άττις. Είχα την τύχη να έχω δασκάλους τον ίδιο τον Θόδωρο Τερζόπουλο και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη  Σάββα Στρούμπο. 

Το σεμινάριο ήταν καθημερινά 5 ώρες (σαββατοκύριακα συμπεριλαμβανομένα) και χωριζόταν σε τρία δεκαήμερα. Κατά το πρώτο δουλέψαμε με το σώμα, το δεύτερο με την φωνή και το τρίτο ήταν στον συνδυασμό σώματος-φωνής και μύηση στην μέθοδο Τερζόπουλου. 

Μία μεγάλη έμπνευση, για την οποία ευχαριστώ θερμά τους δασκάλους μου, που θα εμφυτευτεί στην δραματοθεραπευτική μου δουλειά άμεσα.

Κατά την τελευταία μέρα του σεμιναρίου με την πρωινή ομάδα και τους δασκάλους μας Θεόδωρο Τερζόπουλο και Σάββα Στρούμπο. 


Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος κατά το τρίτο δεκαήμερο, "χτίζει" πάνω στο προσωπικό στυλ της συμμαθήτριας μας Λούμπα από την Ουκρανία. 
λίγα λεπτά διαλείμματος για νερό και αλλαγή ρούχων (πολύς ιδρώτας!!!)Feed-back κατά το τέλος κάθε μέρας από τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό. Ανεπανάληπτες στιγμές (φωτογραφία lEφη Μαρίνου από το ρεπορτάζ της για το σεμινάριο στην Εφημερίδα των Συντακτών.).. 


ΙούνιοςΑπό το σεμινάριο "Απελευθέρωση της σκιάς" με τον Evan Hastings
που συνδιοργανώθηκε με την κοινσεπ Εν ΈργωΜάιος

(στιγμιότυπα δραματοθεραπείας)
από εκπαιδευτική ομάδα δραματοθεραπείας

--------------------Απρίλιος


Στην εκπομπή Hashtag (με θέμα τα ναρκωτικά) στο κανάλι Ε με την Ελεονώρα Μελέτη
Έναρξη μαθήματος δραματοθεραπείας στο Θέατρο των Αλλαγών

(με συγκίνηση επιστρέφω στο αγαπημένο Θέατρο των Αλλαγών μετά από 12 χρόνια για μαθήματα δραματοθεραπείας σε σπουδαστές της δραματικής σχολής).
--------------
9 Απριλίου: Βιωματικό σεμινάριο "Στην σιγή του νου γεννιέται το καινούριο"Μάρτιος

Τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή Joy του Αντένα και στη Ναυσικά Λαλιώτη

------------------------------------------------------------------------------
Φεβρουάριος

στιγμιότυπα από δραματοθεραπευτική δουλειά με ομάδες.... ΙανουάριοςΕτοιμάζοντας το νέο θεατρικό μας σχέδιο, στο στούντιο δραματοθεραπείας, με τους Liminals και συνεργάτες.
-----------------------------------------------------------------------------

Δεκέμβρης

Συνδεθείτε με την σελίδα
Dramatherapy


στο Facebook...

--------------------------------------------------------------------------------------
Οκτώβριος
15 Οκτωβρίου 

Μία δραματοθεραπευτική τεχνική γίνεται παγκόσμια περφόρμανς...

Πού πήγε η ανθρωπιά μέσα στην πόλη; Ας κοιταχτούμε στα μάτια για ένα λεπτό με τους περαστικούς...

Η ομάδα "Liminals" αναλαμβάνει την διοργάνωση στην Αθήνα.
η ομάδα "Liminals" λίγο πριν ξεκινήσουμε


η δράση μεταδόθηκε και διαδώθηκε για ώρες μετά το τέλος της περφόρμανς μας στα Προπύλαια


Σεπτέμβριος
-΄11&12 Σεπτεμβρίου, Παρίσι

2 jours de debats et de rencontres des Dramathérapeutes et Professionnels utilisant les arts scéniques à des fins thérapeutiques, sociales et éducatives


Pension Thénardier/ Espace Albatros, 12 &13 septembre 2015
Pour toute inscription, contacter les coordinatrices:
Christine APPELLA : christineappella@outlook.com
Sophie PLUEN : sophie.pluen@gmail.com
PAF (Participation aux Frais) : 15 Euros (paiement sur place)

SAMEDI 12 SEPTEMBRE
Accueil et inscription aux ateliers Pension Thénardier: 9h15-9h45
Espace Albatros
Plénière d'introduction SAMEDI 10H00-10h45 voyage au Pays de la dramathérapie
> Christine APPELLA
> Dimitra STAVROU
> Sophie PLUEN
Plénière « Pratique plurielle en France » SAMEDI  11H00-13H00
> Jean-Pierre KLEIN : « Théâtre de la Réminiscence »
> Kathleen OLIVIER : Dramathérapie et Pédopsychiatrie
> Claudia CAVICCHIA: Étude de cas « médiation marionnette »
pAUSE
ATELIERS EXPERIENTIELS SAMEDI 14H-16H00
Espace Albatros
Pension Thénardier
> Geneviève BARTOLI,
> Emmanuelle SEMON et Christine APPELLA
> Richard GROLLEAU
14h-16h
À La Découverte de son unvivers interne
« Jeux et figurines »

14h-15h30
Qu'est-ce que la perte ?
« Atelier-jeux en maison de retraite »

14h-15h30
« Je me retrouvais dans une forêt obscure car la voie de droite était perdue » (Dante)
« mise en jeu de soi, de son corps au travers de la proposition dramatique » présence de soi, présence à l'autre, absence

Pension Thénardier
16H pAUSE
Forum discussion SAMEDI À 16H45-17H45
> L'identité du dramathérapeute
Barbara LAU et Aurélia HANNAGAN


DIMANCHE 13 SEPTEMBRE
Espace Albatros
Accueil  : 9h00-9h30
Plénière « psychodrame Moreno, pratique Clinique » DIMANCHE 9H30-11h30
> Daniel MARKMAN
Plénière « Odyssée de la Dramathérapie Grècque » SAMEDI  11H45-12h45
> Dimitra STAVROU

pAUSE
TABLES RONDES DIMANCHE 14H-16H00
Lieu à définir
Lieu à définir
> Régis BERNADET
> Kevin CLAYES DEZ
Théâtre thérapeutique en Hôpital de jour
patients souffrants de troubles du comportement alimentaire
 « dramathérapie en libéral »
> Adaem
> Martine JOUBERT
Une expérience d'Art Thérapie en Casamance
marionnettes et Palabres pour la Paix
Art Thérapie et interculturel
Clown et dramathérpaie
> Julie-Anne SZTOKMAN
> Valérie DESCROIX
Auto-évaluation et évolution professionnelle
« Théâtre Développement Personnel »
à la croisée des chemins : art dramatique, méthode psychocorporelle, coaching et médiation théâtrale
Présentation-intervention auprès d'enfants présentant un trouble de la sphère autistique
Partage d'expériencespAUSE
Forum discussion DIMANCHE À 16H30-18H
>Rassemblement... perspectives?----------------------------------------------------------------------------------------------
Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου  (17.00-20.00)
Σεμινάριο
Η συνάντηση της Δραματοθεραπείας με την θεραπευτική ποίηση
Denis Brown

Κάθε δραματοθεραπευτικό γεγονός αποτελεί ένα γεγονός πολιτισμού. 

Πόσο μάλλον ένα δραματοθεραπευτικό σεμινάριο που βασίζεται στον ποιητικό λόγο και τον συνδυασμό των τεχνών.

Η ποίηση έχει πολλές φορές στο παρελθόν βρει στέγη στον Πολυχώρο Θεραπείας και Τέχνης μέσα από δραματοθεραπευτικά σεμινάρια, ομάδα ανάγνωσης ποίησης που λειτουργούσε παλαιότερα αλλά και ποιητικές βραδιές με γιορτινό χαρακτήρα. 

Αυτή τη φορά όμως το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στην "Θεραπευτική Ποίηση", όρος που αποδίδεται στα ποιήματα που ανακουφίζουν από τον ψυχικό πόνο ή προσφέρουν νέες δυνατότητες για ψυχική ανάταση.

 Έχουν επιλεχθεί ποιήματα, περισσότερο ή λιγότερο γνωστών ποιητών-Ελλήνων και ξένων, που είτε από μαρτυρίες ανθρώπων είτε από την επιλογή της ψυχολόγου κρίθηκαν ως θεραπευτικά- ενώ δίνεται η δυνατότητα και συμμετοχής των μελών με δικές τους προτάσεις ποιημάτων, τα οποία μέσα από το δικό τους βίωμα έχουν αξιολογήσει ως θεραπευτικά. 

 Η δραματοθεραπευτική μέθοδος μπορεί να αξιοποιήσει την ποίηση ως συμβολική διαμεσολάβηση και να ενδυναμώσει την ευεργετική επίδρασή της στον ψυχισμό, συνδυάζοντας το βίωμα και την πράξη με τον ποιητικό λόγο, αφυπνίζοντας την δημιουργικότητα προς όφελος του ανθρώπου.  

 Μπορούν να συμμετέχουν όσοι θέλουν να δουλέψουν θεραπευτικά και αγαπούν την ποίηση.

Όσοι εγγραφούν στο σεμινάριο θα κληθούν να απαντήσουν, εφόσον το επιθυμούν,  μέσω μαιλ ή τηλεφώνου σε ένα μικρό τεστ (τεσσάρων απλών ερωτήσεων)  προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικό το σεμινάριο και να τους αφορά περισσότερο. 

Συντονίστρια Σεμιναρίου: Δήμητρα Σταύρου- Ψυχολόγος/Δραματοθεραπεύτρια

Τιμή σεμιναρίου: 30 Ευρώ.

Δηλώσεις συμμετοχής: Ως την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου. Η κράτηση θέσης γίνεται με προπληρωμή του 50% τουλάχιστον του σεμιναρίου στον αρ. λογαριασμού της Τράπεζας Πειραιώς: 5043-020288-701 ή με καταβολή του ποσού στον Πολυχώρο Θεραπείας και Τέχνης  ως την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου. 

Τόπος: Πολυχώρος Θεραπείας και Τέχνης, Πρεβέζης 18, 15121, Πεύκη


Δηλώσεις συμμετοχής/πληροφορίες: 2108064426, 6945350084.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
21-23 Φεβρουαρίου


"Πίσω στην Χώρα των Ηδώνων", σεμινάριο βασισμένο στον μύθο του Διονύσου και με θέμα την παιδική ηλικία. Πρόκειται για το δεύτερο σεμινάριο του ετήσιο κύκλου "Με διαβατήριο τον μύθο", που έχουμε σχεδιάσει και συντονίζουμε με την Φώφη Τριγάζη. Θα πραγματοποιηθεί στην Καλή Βρύση Δράμας, την περιοχή των αρχαίων Ηδώνων με πλούσια την παράδοση του Διονύσου που κρατιέται ζωντανή χιλιετίες πια μέσα από τα τοπικά έθιμα. Πληροφορίες και στα τηλέφωνα: 2108064426, 6936726500.

Συνολικό κόστος σεμιναρίου μαζί με διαμονή σε όμορφο ξενώνα της περιοχής δύο μέρες και πρωινό: 150 ευρώ. 

Πρόγραμμα

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου
9.30-10.00: Καλωσόρισμα, γνωριμία ομάδας, περιγραφή σεμιναρίου σε χώρο του ξενώνα, συντονίστρια Δήμητρα Σταύρου.
10.00-12.00: Σύνδεση με το ιερό (σε εξωτερικό χώρο), συντονίστρια Δήμητρα Σταύρου.
12.00-14.00: H σπηλιά με τις βραχογραφίες. Πηγαίνοντας πίσω...(σε εξωτερικό χώρο), συντονίστρια Φώφη Τριγάζη
14.00-15.30: Διάλειμμα-γεύμα.
15.30-17.30: Από τον μύθο στο πρόσωπο, συντονίστρια Φώφη Τριγάζη.
17.30-19.30: Ενδύοντας το σώμα αλλιώς, συντονίστρια Δήμητρα Σταύρου.
Τέλος πρώτης μέρας. Προαιρετική προβολή λαογραφικού υλικού της περιοχής.
Κυριακή 22 Φεβρουαρίου
10.00-12.00: Προς την μορφή, συντονίστρια Φώφη Τριγάζη.
12.00-14.00: Επαφή με ό,τι λέμε παιδικότητα, συντονίστρια Φώφη Τριγάζη.
14.00-15.30: Διάλειμμα-γεύμα.
15.30-17.30: Το προσωπικό βίωμα της παιδικής ηλικίας με αφορμή την τέχνη, συντονίστρια Δήμητρα Σταύρου.
17.30-19.30: Μέθεξη-Προετοιμασία για την σύνδεση με την κοινότητα, συντονίστρια Δήμητρα Σταύρου.
Συνέχεια με συμμετοχή στο δρώμενο της φωτιάς "Κούπα" στην πλατεία της Καλής Βρύσης.
Καθαρή Δευτέρα
10.00-11.00: Κλείσιμο σεμιναρίου, συντονίστρια Φώφη Τριγάζη.
Προαιρετικά: Επίσκεψη σε οινοποιείο της περιοχής. Πέταγμα χαρταετού-κούλουμα.
______________________________________________

Χρυσό μετάλλιο στους διασυλλογικούς αγώνες Τάι Τσι Τσουάν (15 Φεβρουαρίου)


_______________________________________
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Έναρξη του κύκλου πέντε σεμιναρίων σε διαφορετικά σημεία στην Ελλάδα "Με διαβατήριο τον μύθο"

1ο Σεμινάριο "ΓΕΝΕΣΙΣ"Δημητσάνα 20-22 Δεκεμβρίου "Στην αρχή το φως
και η ώρα η πρώτη που τα χείλη ακόμη στον πηλό
δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου"
Οδυσσέας Ελύτης "Άξιον Εστί"
Η αρχή του κύκλου ξεκινά με την αρχή της ζωής. Από την σύλληψη ως την ηλικία που εμφανίζεται ο λόγος. Σ’ αυτό το σεμινάριο θα δουλέψουμε θέματα που έχουν να κάνουν με την βρεφική ηλικία. Τα πρωταρχικά βιώματα, την μη λεκτική επικοινωνία, το καθρέφτισμα στο βλέμμα της μητέρας, την στοματικότητα και πολλά άλλα. Πρόκειται για την φάση ζωής που ο πρωταρχικός δεσμός με τη μητέρα, καθορίζει σημαντικά το αίσθημα ασφάλειας που έχει το άτομο αργότερα στη ζωή του, τον τρόπο που σχετίζεται στις στενές διαπροσωπικές σχέσεις. Επίσης, θέματα που έχουν να κάνουν με τον ναρκισσισμό, την εικόνα του σώματος, αλλά και τις προσδοκίες, την πρώτη φαντασίωση των γονιών κατά την σύλληψη.
Σε αυτό το σεμινάριο μύθος μας θα είναι το πέρασμα από τους τιτάνες στους θεούς. Ο μύθος του Κρόνου (Χρόνου) και της Ρέας (που βοηθά τον χρόνο να μην είναι στάσιμος αλλά να ρέει) και της γένεσης του Δία θα είναι το διαβατήριο μας για να δουλέψουμε τα θέματα που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Τόπος μας θα είναι η Αρκαδία, το Λύκαιο όρος, ο Λούσιος. Τόποι που συνδέονται με την αρχή του Δία, με το μυθολογικό πέρασμα από το χάος στον κόσμο. Το ποτάμι, το δάσος, το Ασκληπείο αλλά και η μονή Προδρόμου θα είναι τόποι έμπνευσης και δημιουργίας.
Ο χρόνος του πρώτου σεμιναρίου θα είναι το σαββατοκύριακο του χειμερινού ηλιοστασίου τότε που από το σκοτάδι γεννιέται το νέο έτος με το μεγάλωμα της μέρας.


Πρακτικές πληροφορίες

Βάση μας: Δημητσάνα, Νομός Αρκαδίας

Χρόνος: Σάββατο 20-Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014. (Κάποιοι θα είμαστε από Παρασκευή απόγευμα).

Έναρξη: Σάββατο 20 Δεκεμβρίου. Συνάντηση-ραντεβού στο κεντρικό καφενείο «Λούσιος» 9.00 π.μ.

Τιμή σεμιναρίου: 120 ευρώ.

Προτάσεις διαμονής:
• Αρχοντικό Δεληγιάννη τηλ : 6944834554 (τιμή δίκλινου 60 ευρώ με πρωινό)
• Ξενώνας Καζά τηλ : 2795031084 (τιμή δίκλινου 60 ευρώ με πρωινό - 50 ευρώ χωρίς πρωινό)
• Ξενοδοχείο Αρχοντικό Δημητσάνας τηλ : 6977085925 (τιμή δίκλινου 50 ευρώ με πρωινό)

Οι συμμετέχοντες προτείνεται να έχουν μαζί τους ισοθερμικό ρούχο, άνετα παπούτσια (οπωσδήποτε ακόμη ένα δεύτερο ζευγάρι) αδιάβροχο ζεστό μπουφάν, σκούφο, γάντια και σακίδιο.

Δηλώσεις συμμετοχής ως 10 Δεκεμβρίου 2014.

Η κράτηση θέσεων κατοχυρώνεται με την έγκαιρη καταβολή του ποσού των 40 ευρώ στον λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς: ΙΒΑΝ GR 01721350005135072829973.


Τηλέφωνα επικοινωνίας

Σταύρου Δήμητρα: 2108064426/6945350084

Τριγάζη Φώφη: 2106125433/6936726500Το σεμινάριο "Γένεσις" είναι το πρώτο από τον ετήσιο κύκλο: "Με διαβατήριο τον μύθο"...


Με διαβατήριο τον μύθο
Περιγραφή
“But when he came to study those who had thrown off the old myths, he found them even more ugly than those who had not. They did not know that beauty lies in harmony, and that loveliness of life has no standard amidst an aimless cosmos save only its harmony with the dreams and the feelings which have gone before and blindly moulded our little spheres out of the rest of chaos.”
H.P. Lovecraft 1926 “The silver key”

Ο Άμλετ θέτει το ερώτημα: «Είσαι έτοιμος για το πεπρωμένο σου;»
Η μυθολογία είναι ένας εσωτερικός χάρτης εμπειρίας και το διαβατήριο που θα στηρίξει τον άνθρωπο στις αναζητήσεις που θα κάνει. Θα του δώσει τα εφόδια εκείνα του χαρακτήρα για να αντικρύσει, να αντιμετωπίσει και να βαδίσει προς το πεπρωμένο του.
Η αφηγηματική δομή του μύθου έχει την δύναμη να ενώσει τον τόπο και τον χρόνο και να αποκαλύψει την ιερή διάσταση του θαύματος που λέγεται ζωή προσφέροντας στον ψυχισμό εικόνες, μουσική, ποίηση και σύμβολα.
Με ποιον τρόπο μας αφορά όμως ο μύθος σήμερα, που η ζωή μοιάζει διαμορφωμένη από πρότυπα που δεν εισάγουν νέες δυνατότητες, έτσι ώστε να στηρίξουν τον άνθρωπο στην εξελικτική του πορεία, να τον προειδοποιήσουν για τον αγώνα που πρέπει να δώσει ο ίδιος, να τον ησυχάσουν ψιθυρίζοντάς του την αλήθεια που λέει ότι η ζωή δεν είναι μία σειρά από γεγονότα, αλλά ένα διαρκές γίγνεσθαι;
Αυτό είναι το σύγχρονο αγωνιώδες υπαρξιακό ερώτημα…
Ο ήρωας στους μύθους δεν πηγαίνει μόνο για το ταξίδι, δεν είναι απλώς ο άνθρωπος της περιπέτειας, αν και αυτή πρέπει την ύπαρξή του να συγκινεί. Πηγαίνει γιατί είναι ένας αναζητητής της αλήθειας και της ευδαιμονίας.
Γι αυτό ο μύθος αξιοποιείται από την δραματοθεραπεία ως ένα πολύτιμο συμβολικό υλικό με πολύ θεραπευτικές ιδιότητες. Άλλωστε, υπήρξε η πρώτη ύλη τόσο στην τραγωδία όσο και στην ψυχαναλυτική θεωρία, χάρη στην θεραπευτική διάστασή του.
Για το σεμινάριο αυτό δουλέψαμε σε στενή συνεργασία και αλληλεπίδραση πάνω από 300 ώρες για ένα χρόνο, ερευνώντας και μελετώντας υλικό από διαφορετικά γνωστικά πεδία, με επιτόπια έρευνα και σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς επιστήμονες.
Αυτή η δραματοθεραπευτική σειρά σεμιναρίων αποτελεί ένα κυκλικό ταξίδι διάρκειας ενός χρόνου, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, όχι αυτή των τουριστών και της πολυκοσμίας, αλλά την άλλη, τη μυθική Ελλάδα που έδωσε έμπνευση στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Το κάθε σεμινάριο θα έχει το στοιχείο της περιπέτειας, της σύνδεσης με την φύση, της ανακάλυψης μέσω των αισθήσεων, του βιώματος, της συγκίνησης και της σύνδεσης με την ατομική ιστορία.
Η σειρά θα ολοκληρωθεί σε πέντε σεμινάρια (διήμερα/σαββατοκύριακα) που θα στηρίζονται σε μύθους ανάλογους με αναπτυξιακές φάσεις της ψυχικής ανάπτυξης. Κάθε αναπτυξιακό στάδιο θα δουλευτεί σε διαφορετικό χρόνο και τόπο στην Ελλάδα.
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να συμμετέχουν σε ένα μέρος/τμήμα του σεμιναρίου ή σε ολόκληρο το οδοιπορικό μας.
Το κάθε σεμινάριο θα ανακοινώνεται ξεχωριστά πριν την πραγματοποίησή του όπου θα δίνονται οι σχετικές πληροφορίες.


Συνδεθείτε με την σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/dramamythos

_____________________________________________________

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ


ετοιμασίες... 

___________________________________________________


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Capranica Italy, 19-26 Οκτωβρίου. Συμμετοχή στο πρόγραμμα  "Το θέατρο των καταπιεσμένων για την κοινωνική ένταξη νέων". 

___________________________________________________________________


Από την Γραμμή στον Κύκλο(βόρο). Το νερό ξέρει τον δρόμο του!

Στα πλαίσια του φεστιβάλ «Το μικρό Παρίσι» οι Liminals σε συνεργασία με την ομάδα κρουστών του Νίκου Τουλιάτου, κατοίκους της περιοχής και ομάδα εθελοντών θα παρουσιάσουμε, την Κυριακή 12 Οκτώβρη, μία περφόρμανς δρόμου που έχει προκύψει από έρευνα που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η αφετηρία μας θα είναι στον πλάτανο που βρίσκεται έξω από «Το καφενείο του Βλάχου», στην πλατεία Γκύζη, στην συμβολή των οδών Αμφείας και Οιχαλίας και θα ξεκινήσουμε μία ώρα πριν την δύση του ήλιου, δηλαδή στις 6.00 μ.μ. 

Ποια η ξεχασμένη α-λήθεια ενός σύγχρονου δρόμου της Αθήνας; Τι κρύβεται κάτω απ’ τη γραμμική άσφαλτο; Σας καλούμε να βρεθούμε μαζί και να δώσουμε ζωή σε μια περφόρμανς που θα ιχνηλατήσει τις διαδρομές της μνήμης, ακολουθώντας τη ροή του κρυμμένου χειμάρρου Κυκλοβόρου στο Χρόνο και στο Χώρο. Βήμα-βήμα η διαδρομή απ’ την πηγή στις εκβολές του, από αυτό που ήμασταν σε αυτό που είμαστε… Αποτυπώνοντας τη Ζωή και τη Σκιά του ποταμού με τον ήχο, την αίσθηση, την ιστορία, ελάτε να θυμηθούμε αυτό που Ήταν, Είναι και Θα Είναι… Γιατί, η Πηγή δε στερεύει όταν, απλώς, μέρος της δεν είναι ορατό… Αρκεί μόνο να σκύψουμε και να ακούσουμε! Και τότε… Σσσσςςςς……

Βρείτε την σελίδα της περφόρμανς στο facebook  https://www.facebook.com/events/898844853477771/

Σας περιμένουμε!
-------------------------------------------------------------------------------
ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΟΜΑΔΩΝ___________________________________

ΑΥΤΟΥΣΤΟΣ

Σε εθνογραφική έρευνα στο χωριό Boboshtice της Αλβανίας μέσω του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 


------------------------------------------------------------------------------------------------ 
ΙΟΥΛΙΟΣ

Σας περιμένουμε...
«Ελεύθερος είναι όποιος δεν λέει ψέμματα» προτείνει ο Αλμπέρ Καμύ. Με αφετηρία την αναζήτηση τόσο της ελευθερίας όσο και της αλήθειας στήθηκε αυτή η παράσταση.
Ακροβατούμε ανάμεσα στην προσωπική ιστορία και στο ανθρώπινο πεπρωμένο. Ανάμεσα στο δικό μας βίωμα και το βίωμα των ηρώων του συγγραφέα. Επιλέγουμε αφηγηματικά... αποσπάσματα από τον «Ξένο» αλλά και κάποιες φιλοσοφικές ρήσεις του που θεωρούμε ότι βοηθούν τον θεατή να έρθει σε επαφή τόσο με το ιδιοφυές έργο του συγγραφέα όσο και με τον εαυτό του.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Σταύρος Στάγκος ( βασίστηκε στον «Ξένο» που είχε παρουσιαστεί υπό σκηνοθεσία Βίκυς Λαφιατή τον Οκτώβριο 2013).

Κινησιολογική επιμέλεια: Βιβή Ρωμανά

Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος.

Περφόρμερς: Βαγγέλης Θανέλλος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Δήμητρα Σταύρου, Ευγενία Σωφρονά.

Ευχαριστούμε τους εμψυχωτές του Θεάτρου Εμπρός, τον Οδυσσέα Γιακουμάκη και την Ιωάννα Σπηλιοπούλου.

Είσοδος ελεύθερη με προαιρετική συμμετοχή για την ενίσχυση των κοινοφελών σκοπών της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης "Εν Έργω".Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα μας: www.lliminalsperformance.blogspot.com

και για την "Εν Έργω" Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση: www.energwkoinsep.blogspot.com___________________________________

MAΪΟΣ

Τρίτη 20 Μάη, 9.00 μ.μ.

Η ομάδα “Liminals" θα συναντηθούμε με όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε μελλοντικά θεατρικά σχέδια μας. Οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι απαραίτητο να είναι ηθοποιοί, αλλά να έχουν κάποια σχέση με το θέατρο ή άλλες παραστατικές τέχνες και μεθόδους. Στη συνάντηση θα γνωριστούμε και θα συζητήσουμε κάποια από τα μελλοντικά μας σχέδια όντας ανοιχτοί στην ανταλλαγή. Περισσότερες πληροφορίες: 2108064426. ----------------------------------------------------------------------

1-4 Μάη Βελιγράδι- συμμετοχή στο συνέδριο:
"A World in Flux: 
Globalising Flows, Local and Regional Responses and 
Anthropological Reflections"  
Παρουσίαση με τον Ilir Kaso της ερευνητικής εργασίας μας.  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

(μερικές σκηνές από τις πρόβες των Liminals για τη νέα διασκευή του Albert Camus)


O σκηνοθέτης μας Σταύρος Στάγκος

Βαγγέλης Θανέλος-Δημήτρης Παπαδημητρίου 

Eυγενία Σοφρωνά-Βιβή Ρωμανά (η χορογράφος μας)

___________________________________________________________________

ΜΑΡΤΙΟΣ 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου, το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου (UNIMA-ΕΛΛΑΣ), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, διοργανώνει ημερίδα με θέμα:

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, 5μμ
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
(Πειραιώς 206, Ταύρος, www.mcf.gr)

Η εκδήλωση έχει σαν στόχο να φέρει σε επικοινωνία τους καλλιτέχνες του κουκλοθεάτρου με τους ειδικούς θεραπευτές που χρησιμοποιούν στην εργασία τους την κούκλα, σε μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η αξία της ως θεραπευτικό μέσο, και να ανοίξει μια συζήτηση και συνεργασία  μεταξύ των δύο κλάδων. Εκτός από τις παρουσιάσεις, θα γίνουν και τρία σχετικά βιωματικά εργαστήρια.

Πρόγραμμα Ημερίδας (5μμ-7.45μμ):

17:00  Έναρξη - Εισαγωγή

17:10  Γιώργος Πόλος, Κοινωνικός Λειτουργός, Δραματοθεραπευτής,             ψυχοθεραπευτής
            «Δύο, δεν είναι. Δύο, ως εάν να είναι και ένα, ίσως είναι»

17:45  Δημήτρης Καράγιωργας, Παιδοψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής
            «Η κούκλα ως εργαλείο στην ψυχοθεραπεία»

18:15  Δήμητρα Σταύρου, Ψυχολόγος, Δραματοθεραπεύτρια
            "Κλινικές εφαρμογές του μαύρου θεάτρου"

18:45  Ελένη Παπαγεωργίου, κουκλοθεραπεύτρια και καλλιτέχνης
(παρέμβαση από τη Γαλλία μέσω skype) «Η εφαρμογή της κουκλο-    θεραπείας στη Γαλλία»

19:00  Τάκης Σαρρής, Κουκλοπαίκτης
«Ένας κουκλοπαίκτης επτά χρόνια στο "περιβολάκι". Η εμπειρία μου.»

19:30  δεκάλεπτο διάλειμμα        

19:45  Συζήτηση

18:20  Κλείσιμο της Ημερίδας


Εργαστήρια (3μμ-4:50μμ):

1.  Δημήτρης Καράγιωργας, Παιδοψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής
Βιωματικό εργαστήρι με θέμα «Θεραπευτικό κουκλοθέατρο»΄.
(Διάρκεια: 2 ώρες, συμμετοχή: 10 άτομα)

2.  Δήμητρα Σταύρου, Ψυχολόγος, Δραματοθεραπεύτρια
Βιωματικό εργαστήριο με θέμα: "Το μαύρο θέατρο στην θεραπεία"
(Διάρκεια: 2 ώρες, συμμετοχή: 10 άτομα)

3.  Στάθης Μαρκόπουλος, κουκλοπαίκτης (www.ayusaya.com)
«Βασικές αρχές κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας»
(διάρκεια 2 ώρες, συμμετοχή: 10 άτομα)

Για δήλωση συμμετοχής στα εργαστήρια, επικοινωνείστε στο 6977150305.
Λόγω περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κόστος συμμετοχής: 10 Ευρώ (για τα μέλη της UNIMA: δωρεάν).


Λίγα λόγια για τους εισηγητές:

Δημήτρης Καράγιωργας: Γεννήθηκα το 1977 στην Κόρινθο. Από το 1995 ως το 2013 έζησα στη Ρουμανία και τη Σουηδία όπου και σπούδασα Ιατρική – Παιδοψυχιατρική. Εκπαιδεύτηκα επίσης στην τέχνη της Ψυχοθεραπείας έχοντας μια ευρεία πλατφόρμα αναφορών, διαβασμάτων, άλλων ερεθισμάτων και εμπειριών, που τελικά διαμόρφωσαν μια προσωπική ολιστική θεώρηση και πράξη της θεραπείας, με κύριους άξονες τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Σχολή και τη Ψυχοθεραπεία μέσω της Τέχνης (Art Therapy). Δούλεψα μέχρι τον Οκτώβρη του 2013 σε διάφορα τμήματα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπ. Νοσοκομείου SUS, Σουηδίας. Εργάστηκα στο τμήμα των Τακτικών Ιατρείων Γενικής Παιδοψυχιατρικής, στην Ομάδα Θυμάτων Βασανιστηρίων και Πολέμου και στο τμήμα Παιδοψυχιατρικών Επειγόντων της ίδιας κλινικής. Συντονίζω στην Ελλάδα και το εξωτερικό βιωματικά εργαστήρια Art Therapy, με έμφαση στη συνάντηση της ψυχοθεραπείας με την Τέχνη του Θεάτρου (συχνά του Θεάτρου Σκιών) ενώ με απασχολεί ιδιαίτερα η έννοια της Σκιάς κυρίως ως σύμβολο – εργαλείο στην ψυχοθεραπεία. (http://paidopsy.com/)

Στάθης Μαρκόπουλος: Σπούδασε στην Κρατική Ακαδημία Κουκλοθεάτρου και Εναλλακτικού Θεάτρου της Πράγας (ALD-DAMU), μαθήτευσε στο εργαστήριο και στις παραστάσεις δρόμου  του θιάσου Marionetas del Matadero και έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια (Faulty Optic, Improbable Theatre, M. Khussid, M. Meschke, B. Loungov κ.α.). Από το 1992, οπότε γεννιέται το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!, δουλεύει επαγγελματικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό με  δικές του παραγωγές καθώς και σε συνεργασία με άλλους θιάσους. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από το κουκλοθέατρο. Επίσης διδάσκει σε εργαστήρια για  επαγγελματίες και ερασιτέχνες, ασχολείται με σχετικές εκδόσεις και είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας. (www.ayusaya.com )

Ελένη Παπαγεωργίου: Έχοντας λάβει στην Ελλάδα ένα μάστερ στη Φιλοσοφία – Παιδαγωγική- Ψυχολογία , χρησιμοποίησα τη μαριονέτα στη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής την οποία ασκούσα. Γοητευμένη από τη δύναμη της διαμεσολάβησης, αφιερώθηκα στην εκμάθηση αυτής της τέχνης. Οι παραστάσεις μου έχουν εκπαιδευτικό σκοπό, για παράδειγμα, για να εισάγουν τα παιδιά στην αστρονομία και του ηλιακού συστήματος. Τα εργαστήρια δημιουργικού παιχνιδιού έχουν ψυχο- εκπαιδευτικό σκοπό όπως την βελτίωση της "αυτοεκτίμησης". Η ευεργετική επίδραση του κουκλοθεάτρου σε παιδιά και ενήλικες στην εκμάθηση της γλώσσας, με οδήγησε να μελετήσω τις ιδιαιτερότητες αυτής της διαμεσολάβησης στους ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας. Γνώρισα το Puppet Therapy Association και παράλληλα παρακολούθησα το πρόγραμμα "Art-therapy και παραστατικές τέχνες" στο Πανεπιστήμιο Descartes - Paris V. Έκτοτε εργάζομαι ως εκπαιδευτής σε εργαστήρια κουκλο-θεραπείας. (www.facebook.com/eleni.papageorgiou)


Γιώργος Πόλος: Σπούδασα,  κοινωνικός  λειτουργός,  ηθοποιός,  dramatherapy, ομαδική  ψυχοθεραπεία  και  ψυχανάλυση. Δούλεψα, με   την αναπηρία, για  πολλά  χρόνια,  όπως  και  στον  κλινικό  χώρο,  ψυχιατρικά  νοσοκομεία,  άσυλα.  Παράλληλα,  είχα  εμπειρίες,  ως  ηθοποιός,  κουκλοπαίκτης, σκηνοθέτης,  στον χώρο  της  τέχνης  και  της  κοινωνικής  παρέμβασης.  Τα  τελευταία,  πολλά  χρόνια,  δουλεύω  ιδιωτικά,  ως   ψυχοθεραπευτής,  ψυχαναλυτικής  κατεύθυνσης  και  συνεργάζομαι  με  θεσμούς  και  υπηρεσίες.
Τον  όρο  dramatherapy, τον προτιμώ  στα  Αγγλικά,   για  λόγους,  που  δεν  αναλύονται, σ΄αυτό το  σημείωμα.

Τάκης Σαρρής: Ο Τάκης Σαρρής είναι κουκλοπαίκτης. Ο δρόμος που τον έφερε στο κουκλοθέατρο πέρασε από τον χώρο του θεάτρου. Την 36χρονη πορεία του στο κουκλοθέατρο την έκανε μαζί με την γυναίκα του Μίνα. Οτιδήποτε κατάφερε στο χώρο του κουκλοθέατρου πιστεύει πως το οφείλει στη μεγάλη του αφοσίωση  στην κούκλα, στην εργατικότητα και στο επίμονο του χαρακτήρα του, καθώς επίσης και στους καλούς συνεργάτες του. Είναι δημιουργός και διευθυντής της ομάδας «Θέατρο της Κούκλας». (http://www.greekpuppettheatre.gr)


Δήμητρα  Σταύρου: Σπουδές Ψυχολογίας στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Σπουδές στη Δραματοθεραπεία τετραετούς κύκλου. Εργασία, ως ψυχολόγος, σε Δημοτικά προγράμματα ψυχοκοινωνικού χαρακτήρα, σε 75 περίπου σχολεία ιδιωτικά και δημόσια στον ΟΚΑΝΑ κ.ά. Ως ερευνήτρια, στο ΕΠΙΨΥ και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ως Δραματοθεραπεύτρια στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, στις φυλακές Κορυδαλού, σε δραματικές σχολές, με στελέχη επιχειρήσεων, με εξαρτημένους και τις οικογένειες τους, με καλλιτέχνες για την ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους. Μέλος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Κοινωνικής Ψυχολογίας κ.ά. Συμμετοχή σε πολλά συνέδρια με ανακοινώσεις. (http://drama-therapy.blogspot.gr)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

Το βίντεο από την παράσταση περφόρμανς της θεατρικής μας ομάδας Liminals που προέκυψε από δραματοθεραπευτική δουλειά και εντάχθηκε στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Εν Έργω". Εδώ από την avant premiere της πρώτης παράστασης του Οκτωβρίου. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2014
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ


____________________________________________________________________

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

H ομάδα περφόρμανς μας,οι "Liminals", θα κάνουμε το ντεμπούντο μας στις 15 και 16 Οκτωβρίου με μία διασκευή του "Ξένου" του Καμύ, στα πλαίσια του φεστιβάλ "Το μικρό Παρίσι της Αθήνας". Η είσοδος για την παράσταση είναι δωρεάν. Σας περιμένουμε!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Μία ομάδα ανθρώπων, κοινωνικών επιστημόνων και καλλιτεχνών, δημιουργήσαμε το ακόλουθο βίντεο στα πλαίσια του Καλοκαιρινού Σχολείου Κοινωνικής Ανθρωπολογίας των Βαλκανίων, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σκοπός του βίντεο είναι η αποτροπή των σχεδίων της Ελληνικής κυβέρνησης να εκτρέψει τον ποταμό Αώοο και να οδηγήσει έναν τεράστιο όγκο υδάτων στην λίμνη των Ιωαννίνων προκαλώντας τρομερές καταστροφές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία. Ο Αώος ή Βιόσα στα Αλβανικά(από το ρωμαϊκό: Via Aoos) ξεκινά από τη Βωβούσα στην Ήπειρο, διασχίζει περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλους και οικοσυστήματα όπως η Βάλια Κάλντα, η περιοχή Ζαγορίου και Κόνιτσας, περνά τα σύνορα και δίνει ζωή σε όλο το νότιο τμήμα της Αλβανίας. Χύνεται τέλος στην Ανδριατική.

Το βίντεο προέκυψε από εθνογραφική επιτόπια έρευνα της ομάδας μας στην Ελλάδα και την Αλβανία, όπου καταγράψαμε τις μνήμες και τις αντιλήψεις που είχαν οι κάτοικοι για το ποτάμι.

Με υλικό την συλλογική μνήμη αξιοποιήθηκαν οι τέχνες για να δημιουργηθεί αυτό το βίντεο. 
Η τέχνη άλλωστε ως μοχλός αλλαγής προσφέρεται και ως μέσο κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης. 


Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το θέμα του ποταμού: www.protectaoos.BlogSpot.com 


Και το βίντεο μας που αν σας αγγίζει το θέμα και συμφωνείτε με τον σκοπό,                     μπορείτε να το προωθήσετε.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ανακοίνωση κοινωνικού εργαστηρίου


 Κυριακή 30 Ιουνίου

"Το Μέσο είναι το Μήνυμα"

Η περίφημη φράση του επικοινωνιολόγου Mc Luhan θα είναι η βάση αυτού του εργαστηρίου με κοινωνικό χαρακτήρα. 
Marshall Mc Luhan 1911-1980, φιλόσοφος και επικοινωνιολόγος
 
Θα χρησιμοποιήσουμε θραύσματα και εξαρτήματα τηλεοπτικών αποκωδικοποιητών, παλιές τηλεοράσεις, ραδιόφωνα κεραίες κ.ά.  Με αυτά θα κατασκευάσουμε γλυπτά που θα τα δωρίσουμε ή θα τα τοποθετήσουμε έξω από ιδιωτικά κανάλια ως ένα, από την κοινωνία, μνημόνιο-απάντηση, προς κάθε ενδιαφερόμενο. 
Μακριά από κάθε νεολουδική πρόθεση, στόχος είναι η ευαισθητοποίηση για ποιοτικά τηλεοπτικά προγράμματα και άλλα πολιτιστικά προϊόντα και ο περιορισμός των τηλεσκουπιδιών. Κόστος εργαστηρίου: όσο στοιχίζει ένας φτηνός αποκωδικοποιητής. Εάν έχετε ήδη στο σπίτι και θέλετε να απαλλαγείτε δημιουργικά απ' αυτόν, τότε το κόστος συμμετοχής στο εργαστήριο είναι δύο ευρώ. ΜΑΡΤΙΟΣ 2013

Ένα μικρό χρονικό, από εικόνες, του αξέχαστου διήμερου σεμιναρίου: "Βουτιά στο όνειρο", που πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα, σε συνεργασία με τη Susana Noemi Abigador...


Τα όνειρα εμφανίζονται πριν από το σεμινάριο......και αρχίζει η βουτιά...

...στο απέραντο γαλάζιο...

...σε φιλόξενους τόπους...
...όπου όλα γίνονται δυνατά...

...για όσους αγαπούν την εξερεύνηση σε εξωτερικά ή εσωτερικά τοπία....
...όπως όταν το κόκκινο πανί μεταμορφώνεται σε αίμα......ή όταν ένα άλλο κίτρινο σε άμμο ερήμου...
...Σκηνοθετώντας το όνειρο...
...μέσα στον βυθό..
...όπου φτάνουν ηλιαχτίδες...
...κι αλλόκοτες φιγούρες εμφανίζονται...
...Εξαπατώντας τη λογοκρισία...
...επιθυμίες εμφανίζονται...
...που βρίσκουν διόδους...

...μέσα από την τέχνη...
...μέσα από τον πειραματισμό με το όνειρο...
...για βήματα που βασίζονται σε όνειρα......και τη μετουσίωση.


Επιστροφή στην πραγματικότητα...

...αφύπνιση...
...με την ευχή για ακόμη τέτοια ονειρικά ομαδικά ταξίδια...ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013


Κρατήστε θέση για το εργαστήρι του Μάρτη στη Λευκάδα σε προνομιακή τιμή ως τέλη Φεβρουαρίου.


23-24 Μαρτιου 2013 / ARTηρια- Λευκαδα
Βιωματικό Εργαστήρι “Βουτιά στο όνειρο”

Στο εργαστήρι αυτό θα επιχειρήσουμε απλά και μόνο μία βουτιά.
Μια βουτιά στο ασυνείδητο χώρο της φαντασίας.
Μια βουτιά στης μνήμες του σώματος μας.
Μία βουτιά σε ότι έχει να μας πει το εδώ και τώρα.
Μια βουτιά που μπορεί να είναι μεγάλη ή μικρή,
όσο είναι διατεθειμένος ο καθένας με την συμμετοχή του.
Για ενεργοποίηση της δημιουργικότητας αλλά και
για επαφή με τη φύση, τον εαυτό και τους άλλους.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους θέλουν να επιχειρήσουν μαζί μας μία τέτοια βουτιά αφυπνίζοντας τη δημιουργικότητά τους και διευρύνοντας τη συνειδητότητά τους, σε συνδυασμό με ένα διήμερο μακριά από τη μεγαλούπολη.

Πώς; Χρησιμοποιώντας την κίνηση, το δράμα, την φωτογραφία και το βίντεο, τη ζωγραφική, την επαφή με τη φύση ή το αστικό τοπίο, ήχους και μουσική, τον κινηματογράφο.

Πρόγραμμα εργαστηρίου
Σάββατο 23 Μαρτίου 2012 από τις 14.30 : Ανάδυση ονειρικού ή άλλου φαντασιακού περιεχομένου και δουλειά με το σώμα, τα εικαστικά, την κίνηση, ήχους. Νωρίς το βράδυ, προβολή της ταινίας Inception και συζήτηση.

Κυριακή 24 Μαρτίου 2012 από τις 10 .00 : Περιπέτεια στη φύση/πόλη, αναζήτηση και αποτύπωση εικόνων με φωτογραφική μηχανή ή/και βιντεοκάμερα. Θεατρική αναπαράσταση και ζωντάνεμα των εικόνων. Εκτίμηση.
_______________________________________________
Συντονίστριες εργαστηρίου:
Susana Noemi Abigador - Δήμητρα Σταύρου

Η Δήμητρα Σταύρου σπούδασε Ψυχολογία στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Από το 1995 εργάζεται ως Ψυχολόγος και μετά από τετραετή κύκλο σπουδών στη Δραματοθεραπεία και ως Δραματοθεραπεύτρια. Πέρα από το ιδιωτικό γραφείο και την ανεξάρτητη έρευνα, έχει εργαστεί ως Ψυχολόγος, σε Δημοτικά προγράμματα ψυχοκοινωνικού χαρακτήρα, σε 75περίπου σχολεία ιδιωτικά και δημόσια στον ΟΚΑΝΑ κ.ά. Ως ερευνήτρια, στο ΕΠΙΨΥ και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ως Δραματοθεραπεύτρια στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα,στις φυλακές Κορυδαλού, σε δραματικές σχολές, με στελέχη επιχειρήσεων, με εξαρτημένους και τις οικογένειες τους, με καλλιτέχνες για την ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους κ.ά. Πέρα από τις ομάδες δραματοθεραπείας και την ατομική εργασία, παρέχει εξειδικευμένα σεμινάρια που απευθύνονται τόσο στο ευρύ κοινό, όσο και σε επαγγελματίες του χώρου ψυχικής υγείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η δραματοθεραπευτική μέθοδος που εξασκεί ακολουθεί το ρεύμα της ψυχαναλυτικής σχολής και ιδιαίτερα της θεωρίας διαμεσολάβησης, όπως έχει διατυπωθεί από γάλλους ψυχαναλυτές και ιδιαίτερα απ’ τον R. Kaes.Μέλος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Κοινωνικής Ψυχολογίας και από τα ιδρυτικά μέλη της Γαλλικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών. Συμμετοχή σε πολλά συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά.

Η Susana Abigador γεννήθηκε το 1956 στο Buenos Aires, Αργεντινή. Ξεκινώντας με διαφορετικές τεχνικές γύρω από το χορό (στην Βραζιλία) και στο θέατρο, διάλεξε και κατέληξε στην Σωματική Έκφραση σαν τρόπο ζωής και εκπαίδευσης.Το 1979 συνεχίζει τις σπουδές στην Μαδρίτη, όπου αρχίζει τα πρώτα βήματα στην διδασκαλία της Σωματικής Έκφρασης σε σχολές θεάτρου και σε εκπαιδευτικούς (δασκάλους και νηπιαγωγούς ). Το 1986 έρχεται για να ζήσει στη Αθήνα. Λίγους μήνες αργότερα έχει σχηματίσει την πρώτη ομάδα και μέχρι σήμερα διδάσκει καθημερινά Σωματική Έκφραση και το σύστημα Danza Vital που η ίδια δημιούργησε.Από το 1988 και μέχρι το 2009 εργάστηκε στην ΑΝΙΜΑ (σχολή Καλλιτεχνικής και δημιουργικής επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών ) διδάσκοντας Βιωματική Μεθοδολογία .Από το 2009 συνεργάζεται με το «Παιχνιδαγωγείο» , με το «Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας και με την Ανώτερη Δραματική Σχολή «Μοντέρνοι Καιροί» …Συχνά συνεργάζεται με θεατρικά σχήματα όπως το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στην χορογραφία της τραγωδίας "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" το 1990 και 1999 στη Επίδαυρο, με τα ελευθέρα Θέατρα της Κύπρου στην τραγωδία "Βάκχες" στο Ηρώδειο, με το Δήμο Ζωγράφου, το θέατρο Φούρνος, κ.α. Συνεχίζοντας την εκπαίδευσής της, παρακολούθησε ανάμεσα σε άλλα σεμινάρια Χοροθεραπείας στην Αργεντινή με το σύστημα της Maria Fux και στην Αθήνα, Πρωτόγονος Χορός με την καθηγήτρια της Σορβόννης France Sschott-Billmann, Ουδέτερη Μάσκα με τον βέλγο καθηγητή Luc de Smet, κ.α.Το Δεκέμβριο του 2011, ήρθε το πρώτο βιβλίο της, «Όταν το σώμα μιλάει», Μεθοδολογία και ασκήσεις για την Σωματική Έκφραση, από τις Εκδόσεις Γιαλός
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

Ιανός (από τον οποίο ονομάστηκε ο μήνας) Μουσείο του Βατικανού 

  • Παρασκευή 18 Ιανουαρίου:  Στα πλαίσια του θεωρητικού σεμιναρίου στη μέθοδο της δραματοθεραπείας θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί το θέμα: "Το επάγγελμα του δραματοθεραπευτή". 


  • Σάββατο 26 Ιανουαρίου (ΛΑΡΙΣΑ): Στα πλαίσια του σεμιναρίου "Αναζητώντας την κρυφή γοητεία της εκπαίδευσης"  που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και διοργανώνει ο φορέας "ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΓΝΩΣΗ", θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο με βάση τη δραματοθεραπευτική μέθοδο: "Φυσαλίδες από τη δική μου σχολική εμπειρία που αναδύονται στο εκπαιδευτικό μου έργο".  Πληροφορίες/Δηλώσεις συμμετοχής: 2410533737.


  • Κυριακή 27 Ιανουαρίου (ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ): Διάλεξη με θέμα: "Απιστία: Το νόημά της και η διαχείριση της κρίσης στο ζευγάρι", που διοργανώνεται από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο.  Πληροφορίες/Δηλώσεις συμμετοχής: 8011170111 (μόνο από σταθερό) και 6980218621 (από κινητό)


  •  Δευτέρα 28 Ιανουαρίου (ΛΑΜΙΑ): Διάλεξη με θέμα: "Απιστία: Το νόημά της και η διαχείριση κρίση στο ζευγάρι", που διοργανώνεται από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο. Πληροφορίες/Δηλώσεις συμμετοχής: 8011170111 (μόνο από σταθερό) και 6980218621 (από κινητό).


Κανονικά λειτουργούν οι υπόλοιπες δραστηριότητες