Ένα δραματοθεραπευτικό μήνυμα από το σπίτι κατά την διάρκεια της καραντίνας (A drama therapy message from home during the lockdown)

(Τhe text in english, if you don't want to use google translator here, is following the video on the youtube). 

Το βίντεο που ακολουθεί παρουσιάστηκε ως τμήμα μίας διαδραστικής περφόρμανς που είχα την τιμή και την χαρά να πραγματοποιήσω διαδικτυακά στις 3 Μαΐου, σε συναδέλφους, στα πλαίσια της καταπληκτικής διαδικτυακής συνάντησης "Drama Therapists @Home" (1-3 Μαΐου).

Η πρωτοβουλία ανήκε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, και πιο συγκεκριμένα, στο ερευνητικό εργαστήριο Theatre Lab and Health του προγράμματος Δραματοθεραπείας Steinhardt.  Η συνάντηση αυτή ήταν σαν μία συνεποπτεία στήριξης μεταξύ συναδέλφων μέσα στα δεινά της πανδημίας. Ταυτόχρονα, μοιραστήκαμε πρακτικές αλλά και πολύ έντονα συναισθήματα. Παρουσιάσαμε 60 συνάδελφοι από όλον τον κόσμο σε ένα κοινό που έφτασε τα 400 άτομα.

Το βίντεο επίτηδες δεν χρησιμοποίησε πιο επαγγελματικά μέσα, θέλοντας να δείξει πως μπορεί κάποιος να δουλέψει μέσα σε συνθήκες πραγματικές με τους ανθρώπους που είναι σε θεραπεία και δεν διαθέτουν επαγγελματικά εργαλεία ή ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις, και που με απλές καθοδηγητικές οδηγίες μπορούν να δημιουργήσουν ψηφιακά, χρησιμοποιώντας ανοιχτές σε πρόσβαση εφαρμογές και κοινά προγράμματα σε συνδυασμό με το κινητό τους τηλέφωνο, ακόμη κι οι λιγότερο εξοικειωμένοι. 

Ταυτόχρονα μοιράζομαι μαζί σας προσωπικό υλικό από το σπίτι μου, χώρος που συμβολοποιείται πια, μέσα σε αυτή την περίσταση τόσο της καραντίνας, όσο και της διαδικτυακής επαγγελματικής συνάντησης και γίνεται "θεατρική σκηνή". 

Το βίντεο τελειώνει δίνοντας φωνή στο μήνυμα της συγγραφέως και φιλοσόφου Arundhati Roy, το οποίο απευθύνεται στην ανθρωπότητα κι αποτελεί απόσπασμα μεγαλύτερου κειμένου κι ένα κάλεσμα για μία πιο αυθεντική ζωή. 


Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στην φίλη και συνάδελφο Tamar Brown από την Γαλλία, που κατά την διάρκεια της πανδημίας μας έστειλε συλλογικά ένα email με αυτό το κείμενο -κάλεσμα! 








Επειδή το μήνυμα διαβάζεται στα αγγλικά το παραθέτω κι εδώ στα ελληνικά. 

"Τι είναι αυτό που μας έχει συμβεί; Ναι, είναι ένας ιός. Από μόνο του δεν περιέχει κανένα ηθικό μήνυμα. Αλλά σίγουρα είναι κάτι περισσότερο από ένας ιός. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ο τρόπος του Θεού να μας κάνει να έρθουμε στα συγκαλά μας. Άλλοι ότι είναι μια συνωμοσία των Κινέζων προκειμένου να γίνουν οι κυρίαρχοι του κόσμου.
Ό,τι κι αν είναι, ο κορονοϊός έχει καταφέρει να γονατίσει και να σταματήσει τον κόσμο, όπως κανένας άλλος δεν έχει καταφέρει. Το μυαλό μας εξακολουθεί να τρέχει προς τα πίσω και προς τα μπρος, λαχταρώντας την επιστροφή στην «κανονικότητα», προσπαθώντας να συρράψει το μέλλον μας με το παρελθόν μας, αρνούμενο να αναγνωρίσει την τομή μεταξύ τους. Αλλά η τομή υπάρχει. Και μέσα σ’ αυτή τη φοβερή απελπισία, μας προσφέρει την ευκαιρία να ξανασκεφτούμε την τρομακτική μηχανή που κατασκευάσαμε για τον εαυτό μας. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο από μια επιστροφή στην κανονικότητα.
Ιστορικά, οι πανδημίες ανάγκασαν τους ανθρώπους να διαρρήξουν τους δεσμούς με το παρελθόν και να φανταστούν εκ νέου τον κόσμο τους. Αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν είναι διαφορετικό. Είναι μια πόρτα, μια πύλη μεταξύ ενός κόσμου και του επόμενου.
Μπορούμε να επιλέξουμε να διασχίσουμε αυτή την πύλη σέρνοντας πίσω μας τα πτώματα της προκατάληψης και του μίσους, της απληστίας μας, των τραπεζικών δεδομένων μας και των νεκρών ιδεών μας, των νεκρών ποταμών μας και των καπνισμένων ουρανών μας. Ή μπορούμε να περπατήσουμε ελαφρά, με μικρές αποσκευές, έτοιμοι να φανταστούμε έναν άλλο κόσμο. Και έτοιμοι να αγωνιστούμε γι ‘αυτόν."
Απόδοση του κειμένου από τα αγγλικά:
Θάνος Λεύκος Παναγιώτου
Μαρίνα Γ. Μεϊντάνη
(Πηγή: Infolibre.gr)


----------------------------------------------------

Η δουλειά μου μέσω των τεχνολογιών ξεκινά ήδη από το 2005 και εφαρμόζω την διαδικτυακή δραματοθεραπεία από το 2007. Παραθέτω κάποιες δημοσιεύσεις μου ενδεικτικά...


  • «Πολύ-διαμεσολαβήσεις στη θεραπεία και την επιμόρφωση: Η ρήξη και ο συνδυασμός μεθόδων για την παρέμβαση σε ομάδες». (2011). Κλ. Ναυρίδης, Ν. Χρηστάκης (επιμ.).  Το υπερνεωτερικό Υποκείμενο. (Σελ. 116-126). Αθήνα: Πεδίο.
  • “Le psychologue digital”, (σε συνεργασία με τον Carmine Parella) [προφορική ανακοίνωση], (2008). 1er colloque international de SCIC, « Communication et Sante », Université de Lille, Φεβρουάριος.
  • Η αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών για την δημιουργία μιας online ομάδας με θεραπευτικούς στόχους, [προφορική ανακοίνωση]. (2007). 11o Συνέδριο ΕΛΨΕ, Ρέθυμνο, Μάιος .
  • Τhe double mediation of Art and Technology. The example of a virtual group with dramatherapy techniques”, [oral presentation]  (2007). 10th European Conference of ECARTE, Tallinn, September.
  • Η δραματική μεταφορά στην ψυχοκοινωνιολογία του διαδικτύου (2005). 10ο Συνέδριο ΕΛΨΕ Ιωάννινα, Δεκέμβριος .