Βιωματικά εργαστήρια 2008-2009

Τρίωρα βιωματικά εργαστήρια δραματοθεραπείας για το νέο ακαδημαϊκό έτος

Τα εργαστήρια που ακολουθούν απευθύνονται σε όσους θέλουν να δουλέψουν θεραπευτικά πάνω στο στόχο που το κάθε θέμα προτείνει, είτε σε επαγγελματίες ανθρωπιστικών επαγγελμάτων, που το ενδιαφέρον τους είναι επιμορφωτικό/ εκπαιδευτικό πάνω σε τεχνικές δραματοθεραπείας και τον τρόπο που η μέθοδος λειτουργεί.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα εργαστήριο το μήνα και μπορεί κανείς να παρακολουθήσει όποιο θέλει ή ολόκληρο τον κύκλο εργαστηρίων.

Σε περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός ενδιαφερομένων σε κάποιο εργαστήριο αυτό θα επαναληφθεί σε άλλον χρόνο, όπου εκεί θα συμμετέχουν όσοι δεν προλάβουν να δηλώσουν συμμετοχή πριν την συμπλήρωση πληρότητας στο ήδη προγραμματισμένο.
Στην αντίθετη περίπτωση μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου αριθμού συμμετεχόντων σε κάποιο εργαστήριο, αυτό θα αναβληθεί.

· Κυριακή 21/9/2008. «Από τις ρίζες στον εαυτό»
Στόχος του εργαστηρίου είναι η κατανόηση της επίδρασης της ιστορίας της οικογένειας στην ταυτότητα του καθένα μας. Εργαλεία της δουλειάς μας θα είναι το γενεόγραμμα σε συνδυασμό με τεχνικές δραματοθεραπείας.

· Κυριακή 12/10/2008. «Το όνειρο»
Ένα εργαστήρι που μετατρέπει το όνειρο σε δράση, τις εικόνες του σε σκηνικά και τον ονειρευόμενο σε σκηνοθέτη. Στόχος η συνειδητοποίηση του κρυφού περιεχομένου του ονείρου, αλλά και η ανάδειξη του σε πολύτιμο μέσο ψυχοθεραπείας.

· Κυριακή 09/11/2008. «Η ευεργετική συνάντηση με τη σκιά»
Η σκιά θα δουλευτεί δραματοθεραπευτικά με φωτισμούς και δημιουργικά δρώμενα σε δύο επίπεδα. Ένας στόχος είναι να αναδειχθούν θέματα που έχουν να κάνουν με το σκοτεινό τμήμα του ψυχισμού που συνήθως προβάλλεται στους άλλους κάνοντας ζημιά στις σχέσεις. Ο άλλος αφορά στην επεξεργασία θεμάτων που αφορούν φοβίες ή απλά φόβους μέσα στο ασφαλές περιβάλλον της εργαστηριακής ομάδας.

· Κυριακή 07/12/2008. «Χαμένος Χρόνος»
Ποιος είναι χαμένος χρόνος; Γιατί υπάρχει; Τι σημαίνει για τον ψυχισμό μας; Μπορεί να μετουσιωθεί σε κάτι ωφέλιμο για τη ζωή μας; Ερωτήματα που θα απαντηθούν με αφορμή ειδικά σχεδιασμένες πάνω σε αυτό το θέμα δραματοθεραπευτικές τεχνικές.

· Κυριακή 11/01/2009. «Η γλώσσα του σώματος»
Ένα εργαστήρι που στοχεύει στην ανάπτυξη της εκφραστικότητας του σώματος, αλλά και στην κατανόηση των διαφορετικών σημάτων που αυτό εκπέμπει με τρόπο που δεν μας είναι συνειδητός. Κατάλληλο και για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με ανθρώπους στον χώρο της εργασίας.

· Κυριακή 15/02/2009. «Η θεραπευτική μάσκα»
Δημιουργικό εργαστήρι στο οποίο θα κατασκευαστούν μάσκες από διάφορα υλικά και θα αξιοποιηθούν με τρόπο που ο καθένας από τους συμμετέχοντες να πλησιάσει άγνωστες πτυχές του εαυτού όπως αυτές αποκαλύπτονται μέσω της ασφάλειας της κάλυψης που παρέχει το προσωπείο και η ομάδα.

· Κυριακή 15/03/2009. «Το παραμύθι ως μοχλός εξέλιξης»
Στο εργαστήρι αυτό θα δούμε πόσο σημαντικό εργαλείο αυτογνωσίας μπορεί να είναι το παραμύθι για όλες τις ηλικίες και πόσο εύστοχα μπορεί να είναι μοχλός για να δουλέψουμε ψυχοθεραπευτικά με τα συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν τον κάθε ψυχισμό.

· Κυριακή 05/04/2009. «Η φωτιά του Προμηθέα»
Ένα εργαστήρι πάνω στο δίπολο δημιουργικότητα-καταστροφή με στόχο την ανάπτυξη της πρώτης. Απευθύνεται σε όσους θέλουν να γίνουν περισσότερο δημιουργικοί, να γενούν ιδέες και να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας. Επίσης σε όσους θέλουν να στρέψουν την όποια ένταση που τυχόν νοιώθουν προς την οδό της δημιουργίας.

· Κυριακή 10/05/2009. «Ψυχοθεραπεία και νέες τεχνολογίες»
Ένα δημιουργικό εργαστήρι πάνω στις δυνατότητες έκφρασης και δημιουργίας που ανοίγουν οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τα πολυμέσα στην ψυχοθεραπεία.

· Κυριακή 14/06/2009. «Θεατρο-θεραπεία με τον Τέννεσση Ουίλλιαμς»
Το ερέθισμα εδώ για δουλειά με τον εαυτό είναι το ίδιο το θέατρο, μέσα από τα κείμενα του μεγάλου Αμερικανού δραματουργού. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς τα κείμενα ούτε να έχει προηγούμενη επαφή με το θέατρο. Αρκεί αυτό το τελευταίο να αποτελεί πόλο έλξης.


Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης εργαστηρίων σε όσους επιθυμούν.
Συντονισμός εργαστηρίων: Δήμητρα Σταύρου, Ψυχολόγος/Δραματοθεραπεύτρια. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και του Δ.Σ. της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος.
Ώρες εργαστηρίων: 17.00-20.00
Κόστος συμμετοχής: 40 Ευρώ/εργαστήρι
Τόπος εργαστηρίων: MANIFACTURA ART LAB, Ζωοδόχου Πηγής 29, Εξάρχεια-Αθήνα.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 2108064426 ή μέσω
ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.