Πρόγραμμα εργαστηρίων 2009-2010

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε ενήλικες και έχουν τόσο θεραπευτικό όσο και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Μπορούν να συμμετέχουν όσοι θέλουν να επεξεργαστούν κάποιο από τα συγκεκριμένα θέματα πάνω στα οποία στοχεύουν τα εργαστήρια.

Επίσης, τα εργαστήρια απευθύνονται και σε επαγγελματίες του χώρου ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς, ανιματέρ, ηθοποιούς και άλλους, που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη μέθοδο της Δραματοθεραπείας και τις τεχνικές της ή να εμπλουτίσουν τον τρόπο δουλειάς τους.

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009: "Εισαγωγή στις εκφραστικές ψυχοθεραπείες"
Εισαγωγικό εργαστήρι για όσους δεν έχουν ξανάρθει σε επαφή με τις ψυχοθεραπείες καλλιτεχνικής διαμεσολάβησης. Διερευνητικό εργαστήρι για τους τρόπους έκφρασης που ο καθένας προτιμά. Δραματική έκφραση, τσίρκο, μουσική, χορός, συγγραφή και ζωγραφική σε ένα εργαστήρι δημιουργικότητας.

Σάββατο & Κυριακή 3-4 Οκτωβρίου 2009: Bhuto-Παντομίμα
Καλλιτεχνικό εργαστήρι από την Ισραηλινή Inbal Fichman διάρκειας 10 ωρών, στα αγγλικά. Σωματικό εργαστήρι μίας εκφραστικής μεθόδου που δεν έχει ακόμη διαδοθεί στην Ελλάδα, από την Ισραηλινή ηθοποιό και κινησιολόγο με σπουδές και εμπειρία στην εκπαίδευση στην Ιαπωνία, τη Γαλλία και το Ισραήλ.

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009: "Το δράμα του Πήτερ Παν, ή δυσκολίες ενηλικίωσης"
Στην Ελλάδα η δυσκολία αυτονόμησης είναι πολύ συχνή. Μία πιθανή αιτία ίσως είναι η απουσία από την κουλτούρα μας τελετουργικών ενηλικίωσης, όπως σε άλλους πολιτισμούς και εποχές. Στο εργαστήρι θα επικεντρωθούμε στα τελετουργικά ενηλικίωσης όπως το πέρασμα συμβολικών αντικείμενων από γενιά σε γενιά, την αντιμετώπιση των γονέων κ.ά.

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009: "Σχέσεις ζεύγους: Τέσσερα πιθανά σενάρια"
Εργαστήρι δραματοθεραπείας βασισμένο στην ψυχαναλυτική θεωρία του Didier Anzieu για τις τέσσερις εκδοχές που ακολουθούν μετά το πέρας του πρώτου ερωτικού ενθουσιασμού σε μία σχέση. Ποιες από αυτές κρατούν τη σχέση στον χρόνο, ποιες κάνουν ευτυχισμένα τα μέλη της;

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009: "Η προσωπική σχέση με το χρόνο και η επίδρασή της στη ζωή"
Μέσα από μύθους και τεχνικές δραματοθεραπευτικές θα δουλέψουμε πάνω στην προσωπική σχέση με το χρόνο και θα δούμε την αντανάκλασή της στη ζωή μας.

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010: "Κινηματογράφος και δραματοθεραπεία"
Το εργαστήρι αυτό θα είναι το πρώτο από μία νέα σειρά εργαστηρίων που ετοιμάζεται. Μπορεί κάποιος να το παρακολουθήσει ανοιχτά, χωρίς να είναι απαραίτητο να συμμετέχει στα επόμενα. Σινεμά και δράμα, δύο διαμεσολαβήσεις με στόχο τη θεραπεία.


Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010: "Η δύναμη της μάσκας στην ψυχοθεραπεία"

Πρόκειται για εργαστήρι μασκοθεραπείας, στο οποίο οι μάσκες θα κατασκευαστούν και θα δραματοποιηθούν αναδεικνύοντας όψεις του εαυτού συνειδητές ή ασυνείδητες.

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010: "Αρχέτυπα του αρσενικού και του θηλυκού"
Στο εργαστήρι αυτό θα αναδείξουμε τις αναπαραστάσεις που έχει ο καθένας για τα δύο φύλα και πόσο αυτό επηρεάζει τόσο την ίδια την ταυτότητά του, όσο και τις ερωτικές επιλογές του.

Κυριακή 18 Απριλίου 2010: "Η φωτογραφία στη θεραπεία"
Η φωτογραφία ως διαμεσολάβηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως προβλητικό μέσο, όσο και ως μέσο έκφρασης. Στο εργαστήρι αυτό θα χρειαστεί οι συμμετέχοντες να φέρουν φωτογραφίες τους αλλά και να έχουν μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή-ακόμη κι αν είναι του κινητού τηλεφώνου τους.

Κυριακή 16 Μάη 2010: "Το όνειρο στη Δραματοθεραπεία"
Το όνειρο προσφέρει έναν χώρο ανεκτίμητης αξίας στην ψυχοθεραπεία και μπορεί να κατανοηθεί πλήρως μέσα από το βιωματικό δρόμο που προτείνει η μέθοδος της Δραματοθεραπείας.

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010: "Από τις ρίζες στον εαυτό"
Ψυχοθεραπεία μέσω τέχνης και γενεογραμμάτος. Ποια η επίδραση της ιστορίας μας στο σήμερα και στο αύριο; Αναπαράγουμε το οικείο ή ψάχνουμε το ευχάριστο;


Όλα τα εργαστήρια είναι τρίωρα, στις απογευματινές ώρες 5.00-8.00 μ.μ. και εισηγήτρια τη Δήμητρα Σταύρου (ψυχολόγο και δραματοθεραπεύτρια), με εξαίρεση το εργαστήρι Bhuto-Παντομίμας: Σάββατο και Κυριακή 3 & 4 Οκτωβρίου: 5-10μμ.

Κόστος εργαστηρίων: 50 Ευρώ
Το 10ωρο εργαστήρι της Inbal Fichman: 120 Ευρώ

Τόπος εργαστηρίων: Manifactura ART LAB Ζωοδόχου Πηγής 29, Αθήνα

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους το επιθυμούν.

Για κράτηση θέσεων (τηρείται σειρά πρωτεραιότητας) και πληροφορίες: 2108064426, 6945350084.