Κυριακή, Ιουλίου 03, 2011

Δραματοθεραπευτική παρέμβαση σε νευροεκφυλιστικές νόσους

Οι τελευταίες έρευνες που αποδεικνύουν την πλαστικότητα του εγκεφάλου, ανοίγουν το δρόμο για νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις και προσεγγίσεις σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα φαρμακοθεραπεία, αποσκοπώντας στην εξάσκηση του εγκεφάλου και την ψυχική ενεργοποίηση του ασθενούς.

Με τη χρήση τεχνικών από τη δραματοθεραπευτική μέθοδο και την παιγνιοθεραπεία, προσεγγίζουμε επανεκπαιδευτικά τους ασθενείες στα πρώτα στάδια εκφυλιστικών νόσων (Parkinson, Alzheimer, άνοιες, νόσος του Niemann-Pick, Lewy-body disease, νόσος του Huntington) με στόχο την αναχαίτιση, επιβράδυνση της εκφυλιστικής εξέλιξης ή και τη βελτίωση σε κάποιες περιπτώσεις. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που οφείλονται σε ιωγενή και βακτηριακά αίτια, όπως είναι η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια ή νόσος των τρελών αγελάδων (Creutzfeldt-Jakob).

Σε πολλές από τις παραπάνω ασθένειες παρεμβαίνουν και ψυχογενείς παράγοντες που διευκολύνουν την εκδήλωση της νόσου, όπως η προϋπάρχουσα κατάθλιψη σε περιπτώσεις παρκινσονικών αλλά και ανοϊκών ασθενών, που οφελούνται πολλαπλά μέσω μεθόδων, που προέρχονται από το χώρο της ψυχοθεραπείας.

Η δραματοθεραπευτική προσέγγιση επανεκπαίδευσης νευροεκφυλιστικών νόσων σε καμία περίπτωση δεν έρχεται για να αντικαταστήσει τις κλασικές προσεγγίσεις αντιμετώπισης, αλλά να συνδυαστεί με αυτές.

Τηλ. επικοινωνίας: 2108064426, 6945350084.