Πρόγραμμα εργαστηρίων 2010-2011

Πρόγραμμα δραματοθεραπευτικών εργαστηρίων 2010-2011

Κυριακή 19 Σεπτέμβριου 2010
Τελετουργικά ενηλικίωσης
Στην σύγχρονη Ελλάδα, σε αντίθεση με την Αρχαία, αλλά και τους περισσότερους σύγχρονους πολιτισμούς, βλέπουμε να απουσιάζει η τόσο σημαντική τελετή ενηλικίωσης.
Ίσως γιαυτό βλέπουμε σήμερα ότι κάποιοι νέοι δυσκολεύονται πολύ ώσπου να καταφέρουν την αυτονομία τους από την οικογένεια στην Ελλάδα.
Τα τελετουργικά περάσματα (τελετουργικά μύησης) είναι από τα βασικότερα συστατικά της κοινωνικής οργάνωσης, όπου τόσο το άτομο όσο και η κοινότητα αναγνωρίζουν από κοινού τη μετάβαση από το ένα στάδιο στο επόμενο. Η απουσία τους από τη ζωή κάποιων συνδέεται συνήθως με ψυχικά συμπτώματα.
Η Δραματοθεραπευτική μέθοδος βασίζεται πάνω στη χρήση της τελετουργίας. Στο συγκεκριμένο εργαστήριο θα δημιουργήσουμε τελετουργικά μύησης στην ενηλικίωση με σκοπό την πρόσβαση στην κατάσταση της αυτονόμησης.

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010
Η μάνταλα ως θεραπευτική εικόνα και η ανάπτυξή της μέσα από το δράμα.
Η μάνταλα, είναι το αρχετυπικό σχήμα με το οποίο ερχόμαστε σε επαφή σε κάθε πολιτισμό και σε κάθε εποχή. Πρόκειται για το γνωστό σχήμα που δημιουργείται από ένα βότσαλο που πέφτει στα ήσυχα νερά μιας λίμνης, το εσωτερικό ενός φρούτου, το σχήμα των περισσότερων ναών κλπ.
Από τους Ψυχολόγους, πρώτος που ασχολήθηκε εκτεταμένα με το θέμα ήταν ο Κάρολος Γιουνγκ, ενώ πρόσφατες Αμερικάνικες έρευνες νευροφυσιολόγων καταδεικνύουν ότι η μάνταλα βρίσκει την αντιστοιχεία της στην ανθρώπινη νευροφυσιολογία.
Στο εργαστήρι αυτό θα αναδυθούν οι θεραπευτικές εικόνες-καταφύγια των συμμετεχόντων και με εφαλτήριο αυτές θα δημιουργήσουμε τις ατομικές μάνταλα.
Τέλος θα δραματοποιήσουμε τα στοιχεία αυτά με στόχο να δημιουργηθούν ψυχικά καταφύγια που μπορούμε να χρησιμοποιούμε σε δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις.

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010
«Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος». Η ύφανση ρόλων στην οικογένεια.
Κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι ωφέλιμοι και λειτουργικοί για τη ζωή ενώ κάποιοι άλλοι να είναι αφόρητοι. Συστεμικοί θεραπευτές αναφέρουν τον όρο του μεταβατικού υποκειμένου για να καταδείξουν το άτομο που σπάει μία κακή οικογενειακή ιστορία-αλυσίδα και απελευθερώνεται τόσο το ίδιο όσο και η γενιά που ακολουθεί.
Μέσα από εργαλεία όπως είναι το γενεόγραμμα και άλλες τεχνικές των εκφραστικών θεραπειών, θα προσεγγίσουμε τους ρόλους που μας έχουν φορεθεί από την οικογένεια με έναν τρόπο λιγότερο ή περισσότερο ασυνείδητο. Η κατανόηση και η συνειδητοποίηση αυτών αποτελούν το πρώτο βήμα προς μία ζωή περισσότερο καθορισμένη από το ίδιο το άτομο, που όμως γνωρίζει την ιστορία του και τις επιδράσεις της πάνω του.

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010
Το οικείο, η δυνατότητα και τα εμπόδια.
Μπορεί να γνωρίζουμε το ωφέλιμο και να το επιθυμούμε, σπάνια όμως ξεφεύγουμε από το οικείο, ακόμη κι αν αυτό δεν μας είναι ευχάριστο.
Στο εργαστήρι αυτό θα δούμε μέσα από τη δημιουργική δουλειά με αντικείμενα, λέξεις και το δράμα πού βρισκόμαστε σε σχέση με το οικείο, το δυνατό και ποια είναι τα εμπόδια.
Η συστημική θεωρία, η χρήση της αρχιτεκτονικής στη δραματοθεραπεία και το θέατρο θέτουν τις θεωρητικές βάσεις αυτού του εργαστηρίου.
Στόχος του εργαστηρίου είναι να δημιουργηθεί ο σπόρος της αλλαγής προς το δυνατό και το ωφέλιμο που με το φαινόμενο της χιονοστοιβάδας μπορεί να βοηθήσει το άτομο να υπερσκελίσει όποιο εμπόδιο στέκεται στον δρόμο του.

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011
Ο Νάρκισσος και η Ηχώ: Το δράμα του ναρκισσισμού και των ναρκισσιστικών σχέσεων
Ένα εργαστήρι που αξιοποιεί το μύθο του Νάρκισσου και της Ηχούς για να δουλευτεί το θέμα των αδιέξοδων σχέσεων ζευγαριών που στηρίζονται στα πήλινα πόδια του ναρκισσισμού. Όταν το φαίνεσθαι κερδίζει τη θέση του είναι και ο έρωτας αντί να στρέφεται προς τον άλλο είναι κλεισμένος στον εαυτό οι σχέσεις με τον άλλον πάσχουν.
Μοναξιά, ματαίωση, συγκρούσεις και το ανέφικτο είναι τα αποτελέσματα αυτών των σχέσεων.
Μέσα από αυτό το εργαστήρι θα δουλέψουμε το θέμα του ναρκισσισμού αλλά και τη σχέση με τους νάρκισσους, προκειμένου να προσεγγίσουμε καλύτερα αυτό που φέρει την ευτυχία και την εκπλήρωση μέσα από τις σχέσεις με τους σημαντικούς άλλους.

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011
Η Δραματοθεραπευτική μέθοδος στο επιχειρησιακό περιβάλλον: Το παράδειγμα των διαπραγματεύσεων.
Η χρήση των βιωματικών μέσων βοηθάει πολύ στη δουλειά της επιμόρφωσης/ευαισθητοποίησης στελεχών επιχειρήσεων, γιαυτό και τα τελευταία χρόνια κερδίζουν συνεχώς έδαφος.
Μέσα από τεχνικές δραματοθεραπείας, όπως είναι η δραματοποίηση, η δουλειά με μάσκες που θα κατασκευαστούν, η χρήση αντικειμένων όπως ο καθρέπτης αλλά και μέσων όπως η φωτογραφία και το βίντεο, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη δύναμη της δραματοθεραπευτικής παρέμβασης και μέσα στα πλαίσια της επιμόρφωσης.
Ένα εργαστήρι που απευθύνεται τόσο σε δραματοθεραπευτές όσο και σε ανθρώπους που επιχειρούν παρεμβάσεις σε ομάδες στο εταιρικό περιβάλλον, ή γενικότερα σε οργανισμούς. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν επίσης να βρουν ενδιαφέρον σε αυτό το εργαστήρι καθώς θα τους δώσει ερέθισμα για το πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δράμα σε πλαίσια της διαθεματικής εκπαίδευσης.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011
Το σώμα που μιλάει (Δραματοθεραπεία σε ψυχοσωματικά συμπτώματα)
Η δραματοθεραπευτική μέθοδος αποδεικνύεται ως μία από τις καταλληλότερες για τη γρήγορη θεραπεία ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, καθώς αυτά φαίνεται να εμφανίζονται όταν πάσχει η έκφρασή τους μέσα από άλλες οδούς.
Το ψυχοσωματικό σύμπτωμα δεν είναι παρά το σώμα που μιλάει με έναν τρόπο ασυνείδητο. Η λειτουργία του είναι η εκφόρτιση αυτού που παραμένει ανέκφραστο.
Μέσα στο εργαστήρι αυτό θα δούμε πώς σχετίζεται το ψυχοσωματικό νόσημα με το συναίσθημα και πώς αυτό το τελευταίο βρίσκει την εκφόρτισή του μέσα από το σώμα.
Θα χρησιμοποιήσουμε τεχνικές δράματος, φωτογραφία και την αντανάκλαση της ομάδας προκειμένου να φανερωθεί το κρυφό νόημα του συμπτώματος.

Κυριακή 10 Απριλίου 2011
Σχέσεις ζεύγους: Τέσσερα πιθανά σενάρια
Ένα εργαστήρι που επαναλαμβάνεται λόγω της απήχησης του. Στηρίζεται στη θεωρία ενός από τους μεγαλύτερους Γάλλους ψυχαναλυτές, Didier Anzieu , που καταδεικνύει τα τέσσερα πιθανά σενάρια-δρόμους της εξέλιξης μίας ερωτικής σχέσης όταν παύει ο πρώτος ερωτικός ενθουσιασμός.
Κάποια από αυτά τα σενάρια είναι ωφέλιμα για τα άτομα, αλλά όχι για τη σχέση, κάποια άλλα είναι για τη σχέση αλλά όχι για τα άτομα. Μόνο ένα είναι αυτό που μπορεί να φέρει τόσο την ευτυχία στα μέλη, όσο και την μακροβιότητα στη σχέση.
Η προσωπική μας ιστορία και η σχέση των γονιών μας όπως την έχουμε βιώσει ως παιδιά επιδρούν καθοριστικά πάνω στις ερωτικές σχέσεις που συνάπτουμε ως ενήλικες.
Ένα εργαστήρι που μέσα από τη δραματοποίηση και τα παιχνίδια ρόλων στοχεύει στην πρόληψη της σχέσης ζεύγους και προτείνει θεραπευτικούς δρόμους.

Κυριακή 8 Μαΐου 2011
Όταν η τροφή βλάπτει
Δραματοθεραπευτικό εργαστήρι με θέμα τις διατροφικές διαταραχές.
Η δραματοθεραπεία ως ολιστική μέθοδος λαμβάνει σοβαρά υπόψη της και το σώμα με το οποίο και δουλεύει. Οι διατροφικές διαταραχές που έχουν να κάνουν ή με την περισσότερη ή με τη λιγότερη λήψη τροφής από αυτή που χρειαζόμαστε σχετίζονται με συναισθηματικά κενά, με το θυμό, τη θλίψη κ.ά.
Η τροφή τότε από πηγή ζωτικής ενέργειας, αλλά και γευστικής ικανοποίησης μετατρέπεται σε κάτι το επικίνδυνο που δύναται να οδηγήσει τον άνθρωπο ακόμη και στο θάνατο, όπως είναι το παράδειγμα ακραίων μορφών νευρικής ανορεξίας.
Μέσα από το υλικό παραμυθιών, ιερών και θεατρικών κειμένων, με τεχνικές που στηρίζονται στην αφύπνιση των αισθήσεων (ιδιαίτερα αυτή της γεύσης), τη δημιουργία ομαδικού καθρέφτη, αλλά και τη δραματοποίηση θα προσεγγίσουμε αυτή τη σύνδεση της υπερβολικής, ή της απουσίας, λήψης τροφής και του συναισθήματος.

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011
Μιλώντας με τη σκιά: Το θέατρο σκιών στη δραματοθεραπευτική μέθοδο.
Η σκιά έχει οριστεί από τον Γιουνγκ ως η σκοτεινή πλευρά του εαυτού την οποία ή δεν την γνωρίζουμε ή δεν θέλουμε να την ξέρουμε. Η μη αντιμετώπιση και αποδοχή της σκιάς έχει ως αποτέλεσμα την κακή σχέση με τους άλλους, πάνω στους οποίους τείνουμε να αποδίδουμε (μέσω του μηχανισμού της προβολής) ό,τι δεν μας αρέσει στον εαυτό μας. Μία άλλη δυσάρεστη συνέπεια της μη αντιμετώπισης της σκιάς είναι η νεύρωση, οι συγκρούσεις δηλαδή ανάμεσα σ’αυτό που είμαστε πραγματικά και σ’αυτό που θέλουμε να είμαστε (ή που πρέπει να είμαστε).
Με στόχο την προσέγγιση και την αποδοχή του σκιερού τμήματος του εαυτού, θα χρησιμοποιήσουμε σε αυτό το εργαστήρι την τεχνική του θεάτρου σκιών και την εικαστική κατασκευή συμβολικών αντικειμένων. Η δραματοποίηση θα έρθει ως η τελική πράξη όλης της δημιουργικής πρώτης φάσης του εργαστηρίου.

Γενικές πληροφορίες
Τόπος εργαστηρίων:  Όλα τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στον Πολυχώρο Θεραπείας και Τέχνης, Πρεβέζης 18, 15121, Πεύκη, Αττική. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση, θα βρείτε στο:  http://drama-therapy.blogspot.com/2007/10/2007_29.html

Ώρες εργαστηρίων: 5.00-8.00 μ.μ.

Κόστος εργαστηρίου: 50 Ευρώ

Εισηγήτρια εργαστηρίων: Δήμητρα Σταύρου Ψυχολόγος (μέλος Σ.Ε.Ψ.), Δραματοθεραπεύτρια (μέλος του δ.σ. της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας).

Βεβαιώσεις παρακολούθησης δίνονται στους συμμετέχοντες που το επιθυμούν.

Δήλωση συμμετοχής και κράτηση θέσης: 2108064426, 6945350084.

Σχετικά με τις θέσεις, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων σε κάποιο εργαστήρι, αυτό μπορεί να επαναληφθεί εφόσον υπάρξει ο μίνιμουμ αριθμός μελών. Σε αντίθετη περίπτωση που κάποιο εργαστήρι δεν συμπληρώσει τις απαιτούμενες μίνιμουμ συμμετοχές θα αναβληθεί.

Αλλαγές ημερομηνιών είναι πιθανές για κάποια εργαστήρια, αλλά συμβαίνουν σπάνια.