Πέμπτη, Δεκεμβρίου 02, 2010

Μαθήμα μπούτο (Butoh)

Κάθε Παρασκευή 20.00-21.30 
(Έναρξη Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012)

(Στιγμιότυπο από παράσταση ενός από τους δύο εμπνευστές του Butoh, Kazuo Ohno-ο άλλος ήταν ο Tatsumi Hizikata)

Σε αυτό το μάθημα η Ιωάννα Γκαραγκούνη εισάγει τη βασική φιλοσοφία και τις βασικές αρχές του Butoh.

Αναζητά, ερευνά, το Ανθρώπινο φυσικό σώμα που ενυπάρχει σε όλους τους ανθρώπους (πρωτογενές σώμα) με διερευνητική διάθεση, επανεξετάζοντας την κίνηση.

Σχετικά με την φυσική αγωγή (body training) χρησιμοποιει ειδικές ασκήσεις χαλάρωσης ( Noguchi Taiso physical exercises ) και stretching , έτσι ώστε το σώμα να αποδεσμευτεί από τις εντάσεις και να προετοιμαστεί , να ταξιδέψει σε τοπία και εικόνες που είναι κρυμμένες βαθιά μέσα σε αυτό. Δίνει έμφαση στην αναπνοή, στην γη(βαρύτητα)πάτωμα(γείωση) ,την συγκέντρωση, την ενέργεια, την ευελιξία,τον ρυθμό κτλ.

Επεξεργαζόμαστε στοιχεία όπως την βαρύτητα του σώματος σε σχέση με την ισορροπία και την κίνηση,την μετάβαση από την εσωτερική στην εξωτερική κατάσταση ,το περπάτημα, τα είδη κίνησης και τις διαφορετικές ποιότητες αυτών ,την μετατροπή και τον αυτοσχεδιασμό, καλλιεργώντας την φυσική παρουσία του σώματος-νου.

Δεν απαιτείται προηγούμενη εκπαιδευση ή εμπειρία στον χορό. Το μάθημα είναι ανοιχτό σε όλα τα επίπεδα εμπειρίας.

Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Παρασκευή την ίδια ώρα. Tηλ: 2108064426 και 
6945309658.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ:
H Ιωάννα Γκαραγκούνη έχει σπουδάσει Μπαλέτο, Τεχνική Graham και Τεχνική Horton (μοντέρνο), Τεχνική Dunham (Ethnic), Θεατρικές Τέχνες, Ιστορία Χορού, Μουσική, Αυτοσχεδιασμό, Σύνθεση, Τεχνική Παράστασης, τζαζ, Γιόγκα, σε Αθήνα και Ν. Υόρκη. Αποφοίτησε το 1991 από την παγκοσμίου φήμης σχολή του Alvin Ailey και πήρε μέρος σε παραστάσεις. Από το 1991 ώς το 2000 εργάστηκε στην Ελλάδα ως δασκάλα χορού σε διάφορες σχολές.

Ακολούθησαν τέσσερα χρόνια στην Ιαπωνία (2000-2004) όπου διδάχθηκε από σπουδαίους δασκάλους την τέχνη και τεχνική του Butoh. ΣτοTatsumi Hijikata Memorial Asbestos Studio, Tokyo, 2000-2003 υπό την καθοδήγηση των πρωτοπόρων: Akikο Motofuji, Kazuo Ohno & Yoshito Ohno (2002-2004), Taketeru Kudo, Yukio Waguri, Toru Iwashita, Tamano (Butoh), Oikawa Hironobu, Keitoka Takada (physical expression), Akaji Maro & Dairakudakan (2001-2002-Butoh και physical exercises), Akira Kasai (2003-2004). Κατά την παραμονή της στο Τokyo διδάσκει butoh (μαθήματα και σεμινάρια), χορογραφεί και δίνει παραστάσεις.

Στην Ελλάδα έχει διδάξει σε πολλές επαγγελματικές σχολές χορού αλλά και δραματικές σχολές, και έχει χορογραφήσει παραστάσεις.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι μέλος της επιτροπής στις εξετάσεις του ΥΠ.ΠΟ. Μέχρι και σήμερα εργάζεται ανεπηρέαστη από συγκεκριμένες τάσεις και υφαίνει ένα στυλ χορού με δυτικές και ανατολικές επιρροές που συνδυάζει τον αυτοσχεδιασμό αλλά και την υπερβολική ακρίβεια της κίνησης