Της ψυχής οι παροιμίες

Δραματοθεραπευτικό σεμινάριο

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Έργο της Σοφίας Δατσέρη



Βιωματικό σεμινάριο δραματοθεραπείας όπου η ψυχολογία και η τέχνη συναντούν την λαογραφία.

Αλληγορικό υλικό η παροιμία, μας επιτρέπει να δουλέψουμε δημιουργικά και θεραπευτικά. Προϊόν λαϊκής σοφίας και συλλογικής συσσωρευμένης εμπειρίας γίνεται εξαιρετικό συμβολικό υλικό για την δραματοθεραπευτική δουλειά. Η παροιμία, αποτελώντας μέσο της κοινωνικοποίησής μας, γεννά εικόνες, χρησιμοποιεί τον λόγο με ιδιαίτερο τρόπο, συμπυκνώνει νοήματα και ασχολείται με τα βασικότερα θέματα της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας παραμένοντας σκωπτική και αναστοχαστική.

Ο στόχος του εργαστηρίου είναι πρωτίστως θεραπευτικός.
Ωστόσο ο «ψυχολογικός» λόγος θα είναι περιορισμένος  και θα δώσει την θέση του στην καλλιτεχνική δημιουργία, δίνοντας έμφαση στην αρτιότητα των σκηνικών παραγωγών που θα αναδυθούν και θα χτιστούν σταδιακά κατά την διάρκεια του σεμιναρίου   Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία να εκφραστεί το προσωπικό μέσα από το συλλογικό και την τέχνη, με ασφάλεια, να υπάρξει ψυχική επεξεργασία μέσω της δημιουργίας και να γίνει περισσότερο προσβάσιμο από την συνείδηση.  

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενήλικες όλων των ηλικιών. Προγενέστερη δραματοθεραπευτική ή καλλιτεχνική εμπειρία δεν είναι απαραίτητες.
----------
Κόστος: 30 ευρώ.
Τόπος: Πολυχώρος θεραπείας και τέχνης, Πρεβέζης 18, 15121, Πεύκη.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 2108064426
Εισηγήτρια σεμιναρίου: Δήμητρα Σταύρου, Ψυχολόγος-Δραματοθεραπεύτρια
------------------
Η Δήμητρα Σταύρου σπούδασε ψυχολογία στην Γαλλία και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.Εξιδεικεύτηκε στην δραματοθεραπεία μετά από τετραετή κύκλο σπουδών.Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων πάνω στις ψυχοθεραπείες (συστημική, ανάλυση ομάδας, ψυχανάλυση και ψυχοθεραπείες μέσω τέχνης) την κοινωνική ανθρωπολογία (μέσω του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), και πολλά εργαστήρια τέχνης και έκφρασης ( υποκριτικής, τσίρκου, παντομίμας,  μπούτο, σιάτσου, mixed media, πρωτόγονης έκφρασης κ.ά.). Τα τελευταία πέντε χρόνια εξασκείται και μελετά καθημερινά ται τσι τσουάν της οικογένειας Wu (χρυσό μετάλλιο στους διασυλλογικούς αγώνες 2015).
Από το 1995 εργάζεται ψυχοθεραπευτικά και κυρίως με την μέθοδο της δραματοθεραπείας με άτομα και ομάδες. Επίσης με ειδικούς πληθυσμούς όπως: κρατούμενους, καλλιτέχνες, τοπικές κοινότητες, εργαζόμενους εταιρειών.  Από το 2001 ξεκινά την λειτουργία του  Πολυχώρου Θεραπείας και Τέχνης, ο οποίος πέρα από την ψυχοθεραπεία ατόμων και ομάδων στεγάζει σεμινάρια, επιμόρφωση και εποπτεία, ενώ λειτουργεί και ως καλλιτεχνικός χώρος στον οποίο γίνονται πρόβες και άλλες δραστηριότητες.  Έχει επίσης εργαστεί σε σχολεία, χώρους απεξάρτησης, ΟΚΑΝΑ, φυλακές, δημοτικά προγράμματα. Επίσης, υπήρξε ερευνήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, σε Δήμους. 
Από το 2013 συνέβαλλε ως ιδρυτικό μέλος στην δημιουργία της κοιν.σ.επ. "Εν Έργω", την οποία υπηρετεί ως σήμερα ως πρόεδρος. Την ίδια χρονιά, στα πλαίσια της "Εν Έργω", δημιουργεί την ομάδα περφόρμανς «Liminals» (ως συνέχεια δραματοθεραπευτικής έρευνας με ομάδα ανέργων) η οποία στοχεύει σε παραστάσεις και δρώμενα με όραμα την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα και την κοινωνική ευαισθητοποίηση σε θέματα επικαιρότητας.
Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, της Ενωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας, επίτιμο μέλος της Γαλλικής Εταιρείας Δραματοθεραπευτών και συγγραφέας πολλών άρθρων που αφορούν τις ψυχοθεραπείες μέσω τέχνης και τις κοινωνικές επιστήμες.