Σάββατο 8 Απριλίου! "Έξω από το κουτί...πράσσειν άλογα": Δραματοθεραπευτικό εργαστήρι που εμπνέεται από τον Σουρεαλισμό




Το σεμινάριο αυτό εμπνέεται από το σουρεαλιστικό κίνημα, το οποίο στόχευε στην ανεμπόδιστη έκφραση του ψυχισμού, στην αυθεντική λειτουργία της σκέψης, χωρίς κανέναν έλεγχο της λογικής. Ο σουρεαλισμός δίνει έμφαση στην φαντασία και στην ελεύθερη από στερεότυπους κανόνες έκφραση και γι’ αυτό τα έργα του φαίνονται αλλόκοτα ή παράδοξα. 

Δεν είναι τυχαία η επιλογή να δουλέψουμε αντλώντας έμπνευση από τον σουρεαλισμό. 
Ο σουρεαλισμός εμπνέεται από την Φροϋδική θεωρία του ασυνειδήτου, την εργασία με τα όνειρα αλλά και την τεχνική του ελεύθερου συνειρμού που χρησιμοποιεί η ψυχαναλυτική πρακτική. Επιδιώκει αυτή την επικοινωνία με το ασυνείδητο, ακριβώς όπως και η ψυχανάλυση, μόνο που η πρόσβαση γίνεται μέσα από την τέχνη.

Ο σουρεαλισμός είναι ένα κίνημα που επιδιώκει επίσης την ελευθερία. Σε αντίθεση από τους μηδενιστές ντανταϊστές (με τους οποίους, ωστόσο, μοιάζουν καλλιτεχνικά), οι σουρεαλιστές είναι αισιόδοξοι, αγαπούν την ζωή και οραματίζονται καλύτερους κόσμους.

Πολλές από τις τεχνικές της δραματοθεραπείας προέρχονται από τους πειραματισμούς των σουρεαλιστών καλλιτεχνών. Σε αυτό το σεμινάριο θα χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά αυτές τις τεχνικές και θα δημιουργήσουμε, μέσα στην ασφάλεια της ομάδας, σκηνές που θα αναδυθούν κατά την εξέλιξη της όλης διαδικασίας. Πρόκειται για σκηνές παράδοξες, ονειρικές, σκηνές του ασυνειδήτου που για να αναπαρασταθούν σκηνικά ωθούν στο να αφυπνιστεί η επινοητικότητα των συμμετεχόντων.

Ένα σεμινάριο που πέρα από τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα του, έχει πρωτίστως θεραπευτικό στόχο και απευθύνεται σε όσους πάσχουν από την υπερβολική ανάγκη για έλεγχο (αγγλιστί «control freaks»), σε όσους η ρουτίνα είναι βασανιστική αλλά δεν την αλλάζουν, σε όσους σκέφτονται τα πράγματα με έναν τρόπο άκαμπτο που τους φέρνει συχνά σε σύγκρουση με τους γύρω ή εγκλωβίζονται σε προσωπικά αδιέξοδα. Επίσης, σε όσους αισθάνονται έλλειψη έμπνευσης και την ανάγκη να κινητοποιήσουν, ή να αφυπνίσουν την φαντασία και την δημιουργικότητα τους και να πειραματιστούν με τις δυνατότητες της σκηνικής αναπαράστασης.

Δεν απαιτείται οι συμμετέχοντες να έχουν προηγούμενη καλλιτεχνική ή/και δραματοθεραπευτική εμπειρία.
----------------------------------------

Πρακτικές πληροφορίες

Χρόνος: Σάββατο 8 Απριλίου 2017 (4.00-9.00 μ.μ.)

Κόστος: 40 ευρώ. (για κράτηση θέσης απαραίτητη η προκαταβολή του μισού ποσού στον αρ. λογαριασμού της τράπεζας Πειραιώς: GR77 0172 0430 0050 4302 0288 701)

Τόπος: Πολυχώρος Θεραπείας και Τέχνης. Πρεβέζης 18, 15121, Πεύκη.


Αν θέλετε, ακολουθήστε την σελίδα του σεμιναρίου στο facebook 
Τηλέφωνο για δηλώσεις συμμετοχής/Πληροφορίες: 2108064426 6945350084.

Email: dimitrastav@yahoo.com

Συντονίστρια σεμιναρίου: Δήμητρα Σταύρου