Αντιμετωπίζοντας τo μάτι που κόβει-Σάββατο 20 Μαΐου

Franz Von Stuck

Ένα εργαστήριο για την αντιμετώπιση του βλέμματος του άλλου που βιώνεται απειλητικό για την ταυτότητα και την ψυχική οργάνωση. Στην Ελληνική μυθολογία βλέπουμε την Μέδουσα ως αρχετυπική μορφή αυτού που είναι σε θέση να προκαλέσει το βλέμμα στον ψυχισμό.

Πρόκειται για το βλέμμα που έχει την δύναμη να ευνουχίσει, να προκαλέσει ντροπή και κοκκίνισμα, να κόψει τα ήπατα, να παγώσει και να καθηλώσει… Είναι πανίσχυρο και ανελέητο. Αυτό είναι το μάτι πετσοκόβει. Σταματά ή περιορίζει την δράση του ανθρώπου.   Έχει στόχο να ελέγξει και να κυριαρχήσει πάνω στο άτομο. Η θυματοποίηση έχει επιτευχθεί.

Το σεμινάριο αυτό, μέσα από την τέχνη,  απευθύνεται σε όσους αισθάνονται άβολα στην έκθεση του βλέμματος του άλλου ή πάσχουν από αγοραφοβία. Σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να εκθέσουν την άποψή τους δημόσια ή σε μία παρέα, σε αυτούς που δεν τολμούν να κάνουν μία παρουσίαση της δουλειάς τους σε εργασιακό ή άλλο περιβάλλον. Επίσης, σε όσους έχουν μεγαλώσει από γονείς/γονιό που ασκούσαν/ε αυστηρή κριτική, αλλά και με προβληματισμούς του τύπου: «τι θα πει ο κόσμος».

Η δραματοθεραπευτική μέθοδος είναι ίσως η καταλληλότερη για να ενδυναμώσει τον άνθρωπο που διακατέχεται από τον φόβο της κριτικής ή της έκθεσης. Η έκθεση πάνω στην θεατρική σκηνή γίνεται θεραπευτική αφού αυτό γίνεται μέσα σε ασφαλές πλαίσιο. Ο άνθρωπος που φοβάται ή νοιώθει άβολα στο βλέμμα του άλλου, αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ρίζα του, στην πραγματικότητα παίζει μαζί του, αφού η έκθεση στην θεατρική σκηνή είναι μέρος της ίδιας της μεθόδου.

Στο εργαστήριο αυτό βασικές τεχνικές της δραματοθεραπείας συνδυάζονται με την τεχνολογία αλλά και νέες τεχνικές προερχόμενες από εμπνευσμένους καλλιτέχνες οι οποίες ενσωματώνονται αρμονικά στην δραματοθεραπευτική μέθοδο.

Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης για όσους το επιθυμούν


Εισηγήτρια σεμιναρίου: Δήμητρα Σταύρου Ψυχολόγος- Δραματοθεραπεύτρια

Tόπος: Πολυχώρος Θεραπείας και Τέχνης, Πρεβέζης 18, Πεύκη
Χρόνος: Σάββατο 20 Μαΐου 2017, 16.00-21.00
Κόστος: 40 ευρώ.


Πληροφορίες/Δηλώσεις συμμετοχής: 2108064426 / 6945350084.

Η κατοχύρωση της συμμετοχής και η κράτηση θέσης γίνεται με την καταβολή του μισού τουλάχιστον ποσού (20 ευρώ) σε τραπεζ. λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς ( ΙΒΑΝ: GR77 0172 0430 0050 4302 0288 701)