Σεμινάριο "Cyber Masks"- 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2018


(PHOTOSHOP-THERAPY)

Cyber masks 



Η φαντασία θα συνδυαστεί με την πράξη, η τέχνη με την τεχνική και την τεχνολογία για να δημιουργήσουμε μέσα από μάθηση, δημιουργία και πειραματισμό, ιδιαίτερα αυτοπορτραίτα, ενίοτε σουρεαλιστικά αλλά πάντα αληθοφανή.  

Το αυτοπορτραίτο είναι μία τεχνική που κερδίζει έδαφος συνεχώς στην ψυχοθεραπεία μέσω τέχνης. Στον Πολυχώρο Θεραπείας και Τέχνης αποτελεί βασική τεχνική-μέσο στις ομάδες δραματοθεραπείας. Πρωτοπόρος του αυτοπορτραίτου ως θεραπευτικού μέσου είναι η Christina Nunez, που είχα την τύχη να γνωρίσω πριν δέκα χρόνια περίπου στην Ιταλία.

Το photoshop είναι σε θέση να δημιουργήσει εικόνες ενίοτε ονειρικές, περισσότερο ή λιγότερο σουρεαλιστικές,  αλλά πάντα αληθοφανείς σαν να είναι πραγματικές. Κατά την διάρκειά του, οι συμμετέχοντες θα μάθουν βασικές λειτουργίες του προγράμματος ώστε να είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσουν ως δημιουργικό μέσο για να φτιάξουν μόνοι τους τις εικονικές μάσκες. 

Ο συνδυασμός πολλών μέσων με στόχο την θεραπεία βοηθά στην δημιουργία της «αισθητικής απόστασης» που αποτελεί βασικό θεραπευτικό μηχανισμό στην θεωρία της δραματοθεραπευτικής μεθόδου. Μέσα από μία τέτοια συνθήκη μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε περιεχόμενα του ασυνείδητου ψυχισμού μέσα από την δημιουργικότητα.

Το σεμινάριο αφορά όσους θέλουν να ανακαλύψουν τις λιγότερο γνωστές πλευρές του εαυτού, αυτούς που αγαπούν την φωτογραφία, ανθρώπους που θέλουν να εξερευνήσουν νέες εκφραστικές οδούς, να αφυπνίσουν την δημιουργικότητά τους, καλλιτέχνες και άλλους εκφραστικούς (ή μη) θεραπευτές.

Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να έχουν κάποια προγενέστερη εμπειρία με τις ψυχοθεραπείες μέσω τεχνών ούτε με το πρόγραμμα τεχνικής επεξεργασίας εικόνων photoshop. Θα πρέπει να φέρουν μαζί τους έναν φορητό υπολογιστή και μία φωτογραφική μηχανή ή ένα smart phone.  Την πρώτη μέρα θα ασχοληθούμε με τεχνικές και εξερεύνηση και την δεύτερη θα είναι η αυτό-δημιουργία και η παρουσίαση.

Κόστος συμμετοχής: 65 ευρώ.
Τόπος: Πολυχώρος Θεραπείας και Τέχνης, Πρεβέζης 18, 15121, Πεύκη.
Χρόνος: Σάββατο και Κυριακή 29-30 Σεπτεμβρίου 16.00-20.00

Τηλέφωνα επικοινωνίας/δηλώσεις συμμετοχής: 2108064426-6945350084